KADIN YÖNETİCİLER - GÜCÜMÜZ ZERAFETİMİZDE, CESARETİMİZ SEVGİMİZDE

 Evvelki hafta Dünya Kürek Federasyonunun olağan kongresi vardı. Kongre ve oylamalar sanal ortamda gerçekleştirildi ve canlı yayının videosu youtube kanalı üzerinden yayınlandı. Toplantının hemen başında olağan kongrelerde ülkeleri temsil eden delegelerin ne kadarının kadın olduğu ve yıllar itibariyle bu oranın nasıl değiştiği bildirildi. 2012'de %15 kadın delege bulunurken, 2017'de oran %22'ye ve 2021'de büyük bir sıçrama ile %33'e çıkmış. Bu oranın özellikle olimpiyat yılı olan 2021 de ani bir 10 puanlık sıçrama yapması muhtemelen Dünya Olimpiyat Komitesinin, Birleşmiş Milletler destekli heforshe (omuzomuza birlikte) hareketine verdiği önemden kaynaklanıyor. Dünya Kürek Federasyonu (FISA) için bunun ne kadar önemli bir konu olduğu daha açılışta verilen bu istatistikle belli oluyor. Hedef; sporcu, antrenör ve yönetici sayılarında kadın ve erkek oranlarının eşitlenerek adil ve makul bir orana %50-%50'ye ulaşmak. Konuyla ilgili merak edenler için linkleri yazı sonunda bulabilirsiniz.

Türkiye'de ve özellikle kürek sporunda bu istatistiklerin çok uzağındayız. Lisanslı kadın sporcu sayısında kürek 2018 verilerine göre listede sondan 7.sırada. Ülkemizdeki nüfusun spora katılım oranı ise son derece düşük. 80 milyon nüfuslu ülkemizde 3,2 milyon spor yapan insanımız var bunun %30'u kadın sporcu. Dolayısıyla sporda kadın yönetici sayısı da parmakla gösterilecek kadar az. Bu hafta ben bu ender rastlanan insanlardan biri ile tanışma fırsatı yakaladım.

Semra Demirer, Ünsped Spor ve Kültür Kulübünün Genel Koordinatörü olduğu gibi aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde ders veriyor, Kayserispor'un AR-GE ve Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev alıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde Fairplay Komisyonununda yıllarca Başkan Yardımcılığını yaptı ve ülkemizin başarılı kadın yöneticileri arasına ismini yazdırdı. 2018 yılında Spor Yöneticiliği Kariyeri ile Dünya Fair Play Şeref Diploması ödülüne layık görüldü. Kendisinin yöneticisi olduğu Ünsped Spor ve Kültür Kulübü'nün mimarı olan Ünsped Gümrük Müşavirliği A.Ş. de Tanıtım dalında Şeref Diploması ödülü aldılar. Semra Hanım ve Ünsped'in  yıllar süren çalışmaları böylelikle taçlandırılmış. Yıllardır çok farklı sosyo kültürel çevrelerden gençleri spor ve sanat ile evrensel bir bakış açısı ile topluma faydalı bireyler olarak kazandırmaktalar. Pek çok önemli kulübümüze alt yapı sporcuları yetiştirirken, ödüllerinden ziyade milli olan sporcularıyla gurur duymaktalar. 

Semra Hanım Dünya Fair Play Şeref Diplomasını Alırken, 2019, Budapeşte Macaristan

Semra Hanım, yoğun iş programı arasında bana vakit ayırırken, tam bir proje üreticisi ve girişimci bir insanla tanıştığımı fark ediyorum. Kürekçi kadın sayısının azlığından bahsediyorum ve hemen kürek takımı kuralım Ünsped Spor ve Kültür Kulübü olarak diyor. Ben de hemen Vira Küreği arıyorum. Vira Kürek kurucusu Yalçın Özcan hemen destek olalım diyor. 

İyi şeyler de bazen hızla gelişebiliyor. 

Semra Hanım, voleybol aşkı gönlüne düşene dek çocuk doktoru olmak istiyormuş, ancak spor ile daha çok çocuğa dokunabileceğini, umut olabileceğini ve insanların yaşamlarını iyileştirip katkıda bulunabileceğini hissedince lise son sınıfta beden eğitimi öğretmeni olmaya karar vermiş. Kendini şu sözlerle ifade ediyor

"... Atatürk'ün Çocuk demeyiniz! O isterse; kutbu keşfeder, bir ulusu uyandırır, bir vatan kurar ... sözü yaşamımda iz bırakmıştır" diyerek ekliyor "...Bir çocuğu değiştirebilirsem Dünyayı değiştirebilirim" yaşamımın merkezine aldığım motivasyon kaynağım..." diyor. 

Sadece sporcu değil erdemli insan ve rol modeller yetiştirmeyi hedefliyor. Kendisini ben mesleğime aşık bir insanım diye tanımlıyor. "...Ben hiç işe gitmiyorum, her gün sevdiğim öğrencilerime kavuşmaya geliyorum diyen Semra Hanım öğrencilerimin beni bir koordinatör olarak değil gönüllerinde 'Semra Anne' olarak hissetmeleri yaşama enerjim oluyor diye anlatıyor. Bu gençlerle onun arasında nasıl kuvvetli bir güven bağı olduğunu ifade ediyor. Çocuklar ve gençlerin verdiği yüksek pozitif enerji beni besliyor ve ben de bu enerjiyi ve o coşkuyu ihtiyaç duyan genç ve yaşlılara aktarıyorum diyor. Semra Hanım yüreğinin bir yansıması olarak 'Çocuklar Benim Zenginliklerim' sözünü afiş yaptırarak okula astırmış.


 

Çocuklar benim yol gösterici ışığım oluyor diye anlatıyor. Her zaman onları bir yetişkin olarak görüp, dinlerim diyor. Çocuklar geçtiğimiz yıl bir 'Dert Dökme Odası' talep etmişler ve hemen yerine getirmiş. "Değer gören çocuk, değerli bir insan olma yolunda oluyor" diye vurguluyor. İyi bir yöneticinin en iyi özelliklerinden biri iyi bir dinleyici olmasıdır. Semra Hanım'da buna en güzel yönetici örneklerinden biri.

Semra Hanım büyüdüğüm evde önemli iki özellik vardı diye belirtiyor. Birincisi hem kendisi hem de hane halkı çok kitap okurdu, ikincisi ise şeffaflıktı diye belirtiyor. 

"...Her zaman perdesi açık olan bir evde yaşıyor gibi davranırdık. Birbirimize sevgimiz, şefkatimiz, saygımız, dürüstlüğümüz evin dışında nasıl ise evin içinde de öyleydi..." diye belirtiyor. 

Fransız filozof Emile Zola'nın çocuk yetiştirme prensiplerinin en önemlilerinden biri de budur. Bu yaklaşım, tüm ailelerin kendine ve topluma yararlı insan yetiştirirken dikkat etmesi gereken prensiplerden biridir. Semra Hanım'ın çocukluktan itibaren bir fair play insanı olarak yetiştiğini bu örnekten de anlayabiliyoruz. 

Ünsped Spor ve Kültür Kulübü'nün Haluk Ündeğer İ.Ö.O başlattığı ile 'Okuldan Olimpiyata ' diye bir proje yürütmekteler. Bulundukları bölgede fırsat eşitliği olmayan çocuklara ulaşıp, onları spor ve sanatla buluşturmak ve daha çok çocuğa faydalı olmak için gece gündüz çalışıyorlar. Ünsped Spor Kulübü'nün sloganı ' Yeteneklerinizi Geliştiren Yolculuk' işte bu serüveni anlatmakta.  

Sonunda görüşmemizin can alıcı yerine geliyoruz. Kadın sporcu ve spor yönetici sayısını nasıl arttırabiliriz? 

Semra Hanım, sayısız ödülleri ve
çocukların ona armağan ettiği resimler ile

"Kadın ve erkek spor ayrımı yapılan bir toplumda kullanılan sözler ve davranışlar kadınların geri planda durmasına sebep oldu. Örneğin kız gibi koşmak, erkek sözü gibi ayrımcı deyimler tüm dünyada olduğu gibi bizde de kadınların sosyal alanda yer alışlarında psikolojik olarak geri bıraktı" diye belirtiyor. Oysa top yekun bir kalkınma ancak, dünyanın ortak dili olan spor, sanat ve bilimde kadınlar yer aldığı vakit gerçekleşebilecek diye vurguluyor. Bu psikolojik baskı biz kadınların çabuk pes etmesine neden oluyor diye belirtiyor. Kadınlarımızın sadece biraz cesaretlendirilmeye ben buradayım demeye ihtiyacı var diye belirtiyor. Kadınlara karşı bazı saldırılar olabiliyor, bu zaman zaman kılık kıyafetimiz üzerinden zaman zaman davranışlarımızla ve itirazlarımızla ilgili olabiliyor diye belirtiyor. Tüm bu saldırılara karşı biz kadınlar gülümseyerek, zerafetle pes etmeden duruşumuzu sergilemeyi bilmeliyiz" diye belirtiyor. Esas gücümüzü zerafetten alırız diyor. 

Limitsiz Kadınlar yazısında kürek hakemimiz Sezin Kotra'nın  'amazon savaşçı kadının sevgi ile mücadelesini sürdürmeyi simgelediği cam tasarımını  hatırlıyorum yine. Kadınlar olarak cesaretimizi bulacağımız formülümüz burada altın harflerle yazılmış oluyor. (Blogu takip edenler biliyor bu konu hakkında çok yazıyorum. Daha önceki bir kaç yazımın linkini de tekrar yazı sonunda kolayca ulaşmanız için ekledim.)

"Gücümüz Zerafetimizde, Cesaretimiz Sevgimizde..."

Ünsped'in kurmuş olduğu kulübe gerçekten hayran kaldığımı belirtmeliyim. Basketbol, voleybol sahalarının yanı sıra, dans, fitness, jimnastik stüdyoları, tertemiz soyunma odaları ile harika bir kompleks merkez inşa edilmiş. Tüm ülkede bu tür merkezlerin artmasını ve bu merkezlere yapılacak sponsorlukların ne kadar önemli olduğunu anlamamız çok önemli. Herkes kulüp kurabilecek güçte olmayabilir ama var olan kulüplere herkes kendi gücünde yardım yapabilse geleceğimiz olan gençlere çok faydalı olacaktır.

Ünsped Spor Kulübü Konferans Salonu

Ünsped Spor Kulübü Basketbol Sahası

Sevgili hemcinslerim, biz de katılımcısı olduğumuz zaman ancak çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakabileceğiz. Aradığımız cesaret ve güç yüreğimizde, sevgimizde, şefkatimizde ve zerafetimizde. Rüzgarı teknelerimize kuyruktan alıyoruz. Dünya Olimpiyat komitesi bizim yanımızda. Şimdi küreklere sarılma ve yola çıkma zamanıdır. 

2021 Avrupa Üçüncüsü 2 Tek Genç Kız Takımı
Ruken Ülgey ve Aslıhan Naran Akkay



https://www.internethaber.com/budapestede-turk-ruzgari-dunya-fair-play-odul-toreninde-turkler-damga-vurdu-2049759h.htm

https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=egitim-kultur-spor-ve-turizm-105&dil=1

https://www.stgm.org.tr/sites/default/files/2021-07/kasfad_2020_yeni_.pdf

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/659620

https://olympics.com/ioc/news/new-ioc-guidelines-to-ensure-gender-equal-fair-and-inclusive-representation-in-sport-in-tokyo

https://stillmed.olympic.org/media/Document%20Library/OlympicOrg/IOC/What-We-Do/Promote-Olympism/Women-And-Sport/Boxes%20CTA/IOC-Gender-Equality-Report-March-2018.pdf

https://stillmed.olympics.com/media/Document%20Library/OlympicOrg/IOC/What-We-Do/Promote-Olympism/Women-And-Sport/Boxes%20CTA/5th-IOC-World-Conference-on-Women-and-Sport-Final-Report-Los-Angeles-2012.pdf?_ga=2.134506993.1464041606.1636917248-1956982995.1636917248

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Dunya-Nufus-Gunu-2016-21508

https://hayalrotanizda.blogspot.com/2021/10/limitsiz-olmak-kadin-kurekciler-14.html

https://hayalrotanizda.blogspot.com/2021/07/omuz-omuza-hepimiz-icin.html

https://hayalrotanizda.blogspot.com/2021/03/kiz-gibi-dovusmek.html

Yorumlar

  1. Sayende yüreli ve sevgi dolu bir kadın daha tanımış olduk. Bizi cesaretlendirdiğin için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...