OMUZ OMUZA HEPİMİZ İÇİN



" He for She"  Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından başlatılan kadınların ilerlemesi için bir dayanışma kampanyası. Ben omuz omuza hepimiz için diye bir tercümeyi beğendim ve onu bu yazının başlığı yapmayı tercih ettim. Türkçeye tam dört dörtlük bir tercümesi çok zor. Çünkü bizim güzel dilimizde cinsiyet ayrımcılığı yoktur. Türkçe dilimizle en çok bu nedenle gurur duyarım. En kadim, en temel kültürümüzde, kadın erkek eşit haklarda, eşit şartlardadır. Diğer pek çok Dünya kültüründe, kadınlar bu dilsel sıkıntıyla bile uğraşmaktalar. Konuyu değiştirmeden, hareketin amacından bahis edelim. 

Bu hareket, toplumsal cinsiyet eşitliğini kendi yaşam sürelerimiz içinde gerçekleştirmek üzere, dünyanın her yerinden insanları dahil etmeyi hedefleyen bir platformdur. Cinsiyet kimliğine bakılmaksızın hareketin destekçisi olarak her bireyi seferber ederek, bu eşitliğin hepimizin yararına olduğunu vurgulayan kapsayıcı bir yaklaşımdır. Tüm insanlığın iyiliği için özgün ve yerel ihtiyaçları karşılayan çözümleri ortaya koymak üzere, herkesi eşit olarak bir araya gelmeye bir davettir. 

2014 yılında Emma Watson'ın Birleşmiş Milletler Merkezinde özel bir etkinlikte yaptığı konuşma ile başlamış bu hareket. Emma Watson'ın erkekleri feminizme ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmaya davet ettiği konuşması, çok kısa sürede destekçi toplamış ve büyümüş. Konuşmanın videosunu yazı sonuna ekledim. Dinlemediyseniz bu kısa konuşmayı dinleyin, kadınların eğitime, işe veya diğer bazı olanaklarla ilgili dünya genelinde fırsat eşitliğini yakalanabilmesi için gerçekçi ve doğru bir adım. Pek çok üniversite ve kurum bu konuda adımlar atıyorlar. Ülkemizde bu kampanyanın en büyük destekçisi Koç Holding, spor kulüplerimizden de Fenerbahçe Spor Kulübü'dür. Milli Olimpiyat Komitemizin de bu uğurda yaptığı çalışmalar var. 

Ve bu hafta yine "He for She" instagram sayfasında yayınlanan genç bir kızımızın sevdiği bir sporu yapabilmek ve başarabilmek için nasıl bir baskıya göğüs germesi gerektiğinin kısacık bir videosu vardı. Özellikle sevdiği sporu yaparken göstermesi gereken performans sırasındaki hareketleri ve giymesi gereken kıyafeti nedeni ile sıkıntı yaşamış görünüyor. Her mesleğin olduğu gibi her spor branşının da özel bir kıyafeti var. Bu kıyafet görsellik için değil, o sporu emniyetle ve performansınızı en iyi şekilde göstermenizi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle kürek çekerken mayo tayt giyilir. İster erkek, ister kadın sporcu olsun sporun ihtiyacı olan kıyafet bellidir, aynıdır. Giyilen kıyafete, akılla ve vicdanla bakılması gerekir. Meyve toplarken başınızı örtmeniz gerekir çünkü ağaçtan saçlarınız arasına bilumum haşere dökülebilir veya güneşte çalışıyorsanız geniş kenarlı şapkaya ihtiyacınız vardır, yağmurda çalışıyorsanız ona göre ayakkabı ve yağmurluk giyersiniz. Çizim ile uğraşıyorsanız yarasa kollu bir üst giyemezsiniz. Görsel bir iş yapıyorsanız, kafanıza görüşünüzü kısıtlayacak bir başlık takamazsınız. Örneğin etekle kürek çekemezsiniz ya da bol bir üst ile. Ya kayan oturağa takılırsınız, ya da kürek topaçları üzerinizdeki bolluğa takılır, suya devrilebilir ve hayati bir tehlike ile bile karşılaşabilirsiniz. Kumaşı da ıslanabileceğiniz için buna uygun olmalıdır. Kürek sporunda hem erkek hem kadın sporcular tayt giyerler. Akıl ve vicdanla değerlendirilebildiğinde sorun olmadığı anlaşılır. Erkek sporcu şort giyebilirken, kadın sporcuda şort giyebilmelidir. Bu kızımızın haykırış videosunu sadece kadınlar değil erkekler de paylaşarak duyurmalıdır. 

He for she diyor ki bu haykırışı sadece kadınlar değil erkeklerde desteklemezse, kadının insan haklarına tüm insanlar bir arada sahip çıkmaz ise kuru kuru feminizm bir işe yaramamaktadır. 

Konu kıyafet ile sınırlı değil, tabii 2014 yılında nobel kazanan Malala Yousafzai eğitimde erkeklerle aynı fırsata sahip olma mücadelesi veren Pakistan'lı genç kadını hepimiz tanıyoruz. Dünya'nın oldukça önemli geniş bir coğrafyasında kadınların okula gönderilmede önceliği bulunmuyor. Bu da Dünya'nın niye önemli bir bölümünün hala geri kalmış olduğunun net bir sebebi aslında. Çok şükür ki bizim ülkemizde erkekler gibi kadınlar içinde eğitim kanunlarımızla zorunludur. Bunun için Atatürk'e ve o dönemde bu uğurda çalışan tüm kadınlarımıza teşekkür borçluyuz. Bugün bu teşekkürü hala aynı konuda mücadele ederek veren dernekler ve kadınlar var. Kadınların yaşadığı eşitsizlik sorunu kadın erkek beraber ele alınmadığı zaman çözülmesi mümkün değil. Çünkü Vandana Shiva'nın  "İnadına Canlı" kitabında sürekli vurguladığı gibi indirgeyerek değil, bütünü kapsayarak sorunları çözmek gerekiyor. Kadın - erkek diye kategorize ederek değil sosyal bir bütün olduğumuzu farkederek çözümler başlıyor.

Tüm toplumları bir araya gelmeye davet eden He for She hareketi, herkese bir görev yüklüyorsa da yine de biz kadınların hala bu konuda daha fazla efor sarfetmemiz gerektiği ortadadır. Pek çok kadın kürekçi ile konuştuğumu ve bu blogda onlarla yaptığım sohbetlere yer verdiğimi biliyorsunuz. Bu konuşmalarda ortak bir payda yakalıyorum ben. Neden kadın sporcu sayısı az dediğimde, tüm sporlarda olduğu gibi bunda da bazı cesaret kırıcı yaklaşımlar olsa da, kulüplere gelen kadın sporcuların bir süre sonra azaldığı görülüyor. Çünkü, devam etme cesaretleri erkeklere oranla biraz daha az gibi. Antrenmanlar kadınlar için yorucu olduğu kadar erkekler için de yorucu ve başarı yorulmadan gelmiyor. Kadın sporculara pes etmemeleri için cesaret verecek olanlar ise biz master kadın sporcularız sanırım. Çünkü çalışan sporcu kadın da olsa takımda yer alabiliyor. Fırsat eşitliğine toplumdaki herkesin inanması birinci öncelik olsa da yine elimize verilen fırsatı tam olarak kullanmak ve bu fırsatı değerlendirmek uğruna çok çalışmak yine biz kadınların vazifesi.  

Benim kürek takımlarında kişisel olarak gözlediğim bir gerçek, nasıl ki erkek takımları kazandığında kadın sporcular dahil tüm takım seviniyorsa, kadın sporcular kazandığında da tüm takım kadın ve erkek sporcular birlikte seviniliyor. Nasıl kadın voleybol takımımız olimpiyatlara gittiği için seviniyorsak aynı şekilde bu yıl kadın kürekçilerimiz  iki tek kadın ekibi Ruken Ülgey ve Aslıhan Naran Akkay genç kızlarda Avrupa üçüncüsü ve 2 çifte kadın ekibi Mervenur Uslu ve Elis Özbay yine hafif kilo kadınlarda Avrupa üçüncüsü olarak  madalyayla döndüklerinde hep birlikte çok sevindik. 

Ruken Ülgey - Aslıhan Naran Akkay Avrupa Şampiyonası 2 tek genç kızlar bronz madalya töreni


Mervenur Uslu - Elis Özbay 2 Çifte Hafif Kilo Kadınlar Avrupa Şampiyonası Yarış Sırasında Bronz madalyaya doğru kürek çekerken


Peki neden hala sekiz tek kadın kategorisinde kulüp takımları yok, neden az kadın kürekçi var? Milli takımda ve kulüplerde daha fazla kadın kürekçi olması için kadınların üzerlerine düşen sorumluluğuna da bakmak lazım, federasyona bakmak lazım, kulüplere bakmak lazım. He for She aslında erkekler kadınlar için bir şey yapsın gibi alt bir seviyede anlaşılmasın, birlikte kararlı olmak ve ilerlemek gerekir demektedir. Birlikte küreklere asılmak. Hayat kürek teknesinde mix karma ekip olarak çekilir. Yani her takımda eşit sayıda kadın ve erkek sporcu olmalıdır. Bunu kadınlar isteyecek ve erkekler de destek olacaklar. Anlamı tam olarak budur.

Geçen hafta sporda He for She'nin tam destekçisi olan Fenerbehçe Spor Kulübü kadın 8 tek takımının Ömerli'deki antrenman videolarını paylaştı. Ne kadar mutluluk verici! Olimpiyat komitemizin de bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili duyurduğu açıklayıcı ve yol gösterici bir rehber var. Darısı diğer tüm spor kulüplerinin başına diyorum. Şimdi diğer takımların da bu ekipleri kurması ve bu kızlarımızın pes etmemesi ve federasyonumuzun yarışı açması kaldı geriye.  Yazı sonuna ilginizi çekebileceğini düşünerek bu rehberi ve ilgili videoları da koydum. Ve destekçisi olmanız için de linkini verdim.

https://www.heforshe.org/tr/destek

He for She demek hayat mix kürek teknesinde birlikte kürek çekmek demektedir. Omuz omuza hepimiz için demektir.  Ne kadın erkeğe yük, ne erkek kadına çekilecek külfettir. Uyum içinde birlikte bir rotada olmaktır. Birlikte sorumluluk almaktır. Haydi kızlar, erkek sporcu ve seyirciler sizi alkışlamak üzere tribünde yer almaya başladılar şimdi var gücünüzle kürek çekme zamanı.


https://www.youtube.com/watch?v=gkjW9PZBRfk

https://www.instagram.com/p/CQ-XmISr3Tk/?utm_medium=copy_link

https://www.heforshe.org/tr

https://www.fenerbahce.org/taraftar/heforshe

https://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Haber-Detay/Toplumsal-Cinsiyete-Duyarli-Spor-Kurumu-Rehberi-Yayimlandi/11336

https://www.instagram.com/p/CQ0m47TAtNR/?utm_medium=copy_link

Boğaziçi Üniversitesi Master 8 tek mix takımı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...