TOKYO 2020/1 SIRA DIŞI BİR OLİMPİYATTA - OLİMPİK SPORCUMUZ, ONAT KAZAKLI

 Olimpiyat yılında olimpiyatlarda kürek sporunda bizi temsil eden sıra dışı sporcularımızla görüşmeye devam ediyorum. Bu hafta kürek sporunda bizi tek çifte kategoride Tokyo Olimpiyatlarında temsil eden sporcumuz Onat Kazaklı ile görüştüm. Onat Bey tanıdığım en sakin karakterli kürek sporcusu. 

Kürek sporu ile 2005 yılında ilk kez Sapanca'da bir tatil günü karşılaşıyor. Yazlık komşuları bir kürekçi ve onları yarışları izlemeye götürüyor. O gün 12 yaşında olan Onat Kazaklı'nın yaşamının dönüm noktası ve bir kararlılık yolculuğunun başlangıcı oluyor.

Onat Kazaklı - Köyceğiz Kampı - Fotoğraf:Onur Çam


PARLAK SPORCU OLMAYAN BİR FİZİKTEN OLİMPİK SPORCU YARATMAK

Ailesi Onat Bey'in hayatında derslerin dışında uğraştığı bir spor olmasını hep desteklemiş. Kürek sporunu bir alternatif olarak tanıyabilmiş olmaları, kürek sporu adına bir şans. Evlerine yakın olması nedeni ile Fenerbahçe Spor Kulübüne başvurulmuş. 

"...o zamanlar kısa ve toparlak bir çocuktum, parlak bir sporcu profili değildim. Fiziğimi uygun bulmuyorlardı. Çok istememe rağmen, rekabet çoktu ve takıma giremiyordum..."

KÜREK ORTASI OLMAYAN BİR SPOR... SEVDA İŞİ YA DA ÇİLEDİR.

Fenerbahçe ise iddialı ve hep en iyileri bünyesinde tutmak isteyen bir kulüptür. Bu rekabetin içinde var olmak hep en iyi olmayı sürdürmeyi gerektirir. Onat Bey'i takıma girememek pes ettirmiyor. Bu sporun içinde antrenmanlarını sürdürüyor. Lise Giriş Sınavları sırasında derslere odaklanıyor, Burak Bora Anadolu Lisesi'ni kazanıyor. Lise'de Fenerbahçe Kulübünde takıma girme mücadelesini sürdürüyor. Hatta başka kürek kulübü alternatiflerini düşünmeye başlıyor. Ama hiç kürekten kopmayı düşünmüyor. Dört yıl süren bu peşini bırakmama genç bir insan için ilginç görünüyor bana. Neden başka branşı düşünmediniz diye soruyorum...

"Kürek sevda işi..." diye yanıt alıyorum "...ortası olmayan bir spor , sevda yoksa çileye döner..." cevabını alıyorum. Kürek sevdasını iyi bilenlerdenim. İliklerinize işler, her kürek yeni bir macera ve unutulmaz izler bırakarak içinizden akıp geçer. 

"...ailem hep en büyük destekçim oldu... eve ergometre ve ağırlıklar aldık. Türkçemize çevirisini Hülya Yeltepe ve Nuri Topsakal'ın yaptığı 'Kürekte Yüksek Performans' kitabından evde çalışmaya başladım. Babam'da yardım ediyordu. 7-8 ay sonra hem kilo vermiştim hem de boyum uzamıştı... bu sefer kulüp beni antrenmanlara katılmam için çağırdı...ben de artık daha hırsla çalışıyordum, ergo derecelerim her gün daha iyiye gidiyordu, kulüp içinde derecelerimle hep ilk beşte yer almaya başladım, ama  baraja giden takıma hala girememiştim... ta ki dört çifte takımdan birinin  hastalandığı ve ekibin eksik kaldığı güne dek..."

İlk baraja gidiş büyük bir motivasyon ve mutluluk anı olmuş. O günden sonra takımın ayrılmayan parçası oluyor. 2009 yılında ilk kez milli takıma giriyor. Balkan Şampiyonasında aynı yıl 4 tek kategoride üçüncü oluyorlar. Böyle başlayan milli takım kariyeri 2021 yılında Tokyo Olimpiyatlarına dek sürüyor. 

"... böylece 16 yaşındayken iyi ve disiplinli çalışarak istediğim şeyleri elde edebileceğimi öğrenmiş oldum...bu genç yaşta öğrenmek güzel bir tecrübe oldu benim için..." diye anlatıyor.

Kürek sporunda her teknenin insana verdiği duygu ayrıdır. Hepsi ayrı bir farkındalığı kazanmanıza yardımcı olur. Ve kategorilerden biri muhakkak favorinizdir. Onat Bey'in favorisi iki tek ve dört tek tekneleri. Bu tekneler, birlikteliğin ve uyumun getirdiği hızı ve verdiği hazzı en iyi hissedebildiğiniz tekneler gerçekten, fakat tüm bu kariyer yolculuğuna rağmen 2021 yılında Onat Bey bizi tek çiftede temsil etti. Aynı zamanda bu yoğun sporculuk kariyeri arasına Onat Kazaklı Kadir Has Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesinin diplomasını da eklemesini bildi. 

    "... 2010 yılında iki tek ekibim Ogeday Girişken idi. Gençlik olimpiyatlarında Singapur'da birlikte A                     finalde yer almıştık... 2013'te U23 Dünya Şampiyonasında dört tek ekibi (Selahattin Gürsoy, Muhammed     Canşi, Ogeday Girişken, Onat Kazaklı) ile A finalde beşinciliği yakaladık...

    ... 2014 yılında Ogeday Bey bileğinden bir sakatlık yaşadı bu nedenle Tolga Şahinoğlu ile ekip olduk ve U23 Dünya Şampiyonasında A finalde 2 tekte dördüncü olduk...

    ... Büyükler Dünya Şampiyonasında ise ekibim Fuat Rafail oldu ve bu kez Büyükler Dünya Şampiyonasında birlikte sekizinci olduk. 2016 Rio Olimpiyatlarına iki tek kategoride Fuat Rafail ile çalıştık. İlk onbire girebilmemiz gerekiyordu ancak 13. olarak kotayı kaçırdık. 

    ... 2020 Tokyo Olimpiyatları için hazırlıklara Tolga Şahinoğlu ile devam ettik 2017 Dünya kupasında 5. ve Dünya Şampiyonasında ise 12.olduk. 2018 sezonu ise beklentilerimiz kadar iyi geçmedi ve Tolga milli takıma ara verme kararı aldı. Bundan sonra benim için  tek şans olimpiyata tek çifte devam etmek oldu..."

TEK ÇİFTE DAHA ÖZGÜR VE KENDİNİZLE İLGİLİ DAHA ÖĞRETİCİ

"...25 Yaşına dek tek çifteyi çok az tecrübe etmiştim. Tamamlanması gereken belli antrenmanlar dışında hep ekip teknelerinde bir ekibin parçası olarak çalışmış, yarışlara hazırlanmış ve yarışmıştım...tek çifte daha özgür ve bu teknede olan her yanlış sizin yüzünüzden veya her başarı sizin sayenizde ... daha iyi bir derece için çifte küreğe daha önce başlasaydım keşke diye düşünüyorum..."

Onat Kazaklı müthiş mütevazi bir sporcu. Oysa hepimiz onun videolarını defalarca seyrettik ve tek çifte tekniğinde de kusur olmadığını biliyoruz. Sanırım bu mertebeye ilmek ilmek örerek ve azimle çalışarak geldiği için, "arzuladığı daha iyi derece için daha da çok çalışmak gerek"  mottosundan geliyor. (tek çifte video analizi linkte izleyebilirsiniz)

"Daha iyisi için daha çok çalışmak"


Onat Kazaklı Tek Çifte Antrenmanında


Hızla tek çifte dereceleri gelişmeye başlıyor. İlk üç aylık çalışmada Dünya Şampiyonasında 18. oluyor. 2019 yılı iyi başlıyor ama Avusturya Luzern'deki ilk kota yarışında istediği dereceyi yapamayınca morali küreği bırakmayı düşünecek kadar bozuluyor. Bu süreçte ailesi onu yalnız bırakmıyor. Avrupa seçmesini denemeden bırakmamak üzere kendini yeniden toparlıyor. Milli Takım kampımız Sırbistan'da devam ederken bu kez tüm dünyayı şok eden Pandemi ve sınırların kapanması başlıyor. Büyük bir belirsizlik içinde apar topar takım yurda dönüyor. 

Dünya üzerinde herkes bu büyük belirsizlikle nasıl mücadele edeceğini teknoloji sayesinde bulmaya başlıyor. Bir anda kendimizi uzay kapsüllerinde ama eskisinden daha çok elektronik iletişim halinde bulduk. Hatta elektronik iletişim uzaktakileri daha da yakınlaştırıyor bir anlamda. Gidemediğimiz gösterileri elektronik ortamda seyredebildik. Gelecekteki ütopya sandığımız yaşamın fragmanını neredeyse bir yıl boyunca yaşadık. 

Onat Bey bu kapanmanın ve ertelenen olimpiyatların ona bir yıl ek süre kazandırdığını düşünüyor. Mayıs ayında Ömerli'de kampa giriyor, Kasım ayı gelip hava soğuduğunda Köyceğiz'de evinden uzakta odaklanmış olarak çalışmaya devam ediyor. Seçmelere yakın kampın son bir ayında ailesi de yanına geliyor ve ona moral desteği veriyorlar. Ve nihayet Nisan 2021'de Avrupa Kıtası Olimpiyat Elemesi yarışlarında İtalya'da olimpiyat vizesini alıyor.  Bu vize sizin dünyanın en iyi atletlerinden ve sporcularından biri olduğunuzun göstergesidir. 

Olimpiyat madalyasının altında ise çok daha kurumsal bir azim ve uzun süreli nesiller boyu istikrarlı başarılar, oturmuş bir kültür, bilim, sanat, felsefe, yaygınlaşmışlık, yatırım  ve sanayileşmişlik var. Olimpiyat başarısı tek bir üst insanın tek başına gerçekleştirdiği bir şey değil. O arada bir olabiliyor ve onun adı mucize veya tesadüf oluyor.

Bu tamamen kapanarak odaklanarak süren çalışma temposunun ardından Onat Kazaklı'da bir bel sakatlığı başlıyor, bu olimpiyat yarışına ağrı kesicilerle girmek demek. Artık belki de o yarışta tüm bedenini ve canını ortaya koymak demek. Olimpiyata gidebilmek her sporcunun hayalidir. Dört yılda bir kez yapılan organizasyona gidebilmek, o gün, o yarışta, en iyi halinizde, canınız pahasına olabilmek hiç kolay değil. 

Hedefini ilk onda olabilmek olarak açıklamıştı ama  genel sıralamada 21. oluyor. Kürekte o sene olimpiyatlarda büyük sürprizler yaşandı. Ve favori olan tek çifteler yerine Yunanlı Stefanos Ntouskos dalgalı bir parkurda birincilik madalyasına ulaşan sürpriz isim oldu. Bu aslında bize biraz da şunu gösteriyordu. 

"olimpiyata giden her sporcu elittir ve aralarında pek fark yoktur... ve herkesin bir şansı vardır... olimpiyatı benzersiz yapan budur..."

2020/1 Tokyo Olimpiyatları pandemi şartlarında gerçekleşen çok sıra dışı bir olimpiyattı. Seyirci kabul edilmedi. Seyircilere satılan bilet bedelleri geri ödendi. Ama seyirciymiş gibi farklı bir seyir imkanı satın alma opsiyonu sunuldu. Ve kendi ülkesindeki vatandaşları tarafından yapıldığı için protesto edildi. Sporcular her gün Covid testine tabi tutuldu. Yıllarca bu an için çalışan sporculardan yarışlara katılamadan dönenler oldu. Olimpiyat köyünün içinden çıkmak bir an bile mümkün değildi. Hatta köyün içinde ve Japonya'da mümkün olduğunca az sayıda sporcu olması için yarışı biten sporcuyu ülkesine geri yolladılar. Onat Kazaklı'nın kendisi içinde yaşadığı süreci şu sözleri ile anlatırken benim için de çok etkileyici oldu.

"... yarış yerine giden servislere binildikten sonra kapanan otobüs kapıları ve bagajlar ayrıca bantlanıyordu..." 

Korunacak ve hatta aynı zamanda sakınılacak arasında; ince bir sırat köprüsünde olma hissi yaşattı bu sözler bana.

"... İtalyan dört tek ekibinden bir sporcu covid çıkıyor ve karantinaya alınıyor. Onun yerine iki tek ekibini bozarak bir sporcuyu takıma ekliyorlar ve 4 tek ekibi olimpiyat üçüncüsü oluyor..." 

Bir kişinin covid çıkmış olması 6 kişinin kaderini etkiliyor. Daha da önemlisi bu manevrayı yapabilecek sporcu ve takımı bu seviyede yetiştirebilmiş olmak önemli bir gösterge, bunu şans olarak tanımlamak doğru olmaz. Planlanamayan hayata hazır bulunmak olarak yorumlanabilir ancak. Dalgalı ve fırtınalı denizde sürüklenmemek için elinizde kullanabilecek kürekleriniz olması önemli.

Hayat sizin üzerinize hep farklı rüzgarlar estirmeye ve beklemediğiniz güçlükler veya fırsatlar çıkarmaya devam ediyor. Hayatı hayal etmek mümkün ama planlamak mümkün değil. Sizin yapabileceğiniz tek şey hazır bulunuşluk belki de...o da yılmazlık, kararlılık ve azim ile mümkün.

Onat Kazaklı - Tokyo 2021

"DEDE" OLMA MERTEBESİNE ULAŞABİLMEK 

Olimpiyat dönüşü Onat Bey Mali Müşavirlik kariyerine odaklandı ama kürek sporunu bırakmadı. Hala Fenerbahçe Kulübünde sporcu olarak devam ediyor. Bu kez yeni gençlerin rol model "abi" si olarak kürek çekmeye ekip teknelerinde yer almaya devam ediyor. Kendisi, genç sporculara sporculuğun bir yaşam tarzı olduğu, ekip arkadaşlığının nasıl olması gerektiği ile ilgili; ağırbaşlılığı ve mütevaziliği ile örnek olabilecek en iyi elit sporculardan biri. Bu açıdan Fenerbahçe'deki tüm sporcularımız çok şanslı bence. Takımdakiler şu an ona "dede" demekteymişler. 

"Dede" aynı zamanda bilgeliğin de sembolü olduğundan bu çok kıymetli bir tabir aslında. Ve zamanın her döneminde ve bugün kurduğumuz medeniyetlerdeki her idare biçiminde adı "dede" olmaktan evrilmiş "İhtiyar Meclisleri/Heyetleri" ve kökeni "dede"ye dayanan "Dede Korkut"'tan itibaren "Usta", "Ata", "Bilge" olarak da adlandırdığımız tecrübelerinden ders çıkarabileceğiniz karakterlerdir ve önemlidirler. Gençlerle iç içe olmaları çok daha önemlidir. Çünkü hem ilham verirler hem de bir taşı daha üste koyabilmek için temeli oluştururlar. Sonuçta kitaplar, buluşlar, düşünce ve fikirlerin hepsi yaşanmış tecrübeyi canlı tutmaktan ve biraz da yazıya dökmekten geçiyor.

KÜREK YATIRIMI HAKKEDEN BİR SPOR...

Onat Kazaklı'dan kürek çeken gençlere şöyle bir tavsiye geliyor:

"... en azından üniversite bitene dek kürek çekmeye devam edin, sonrada elinizden geldiğince çekebildiğiniz kadar çekmeye devam edin...yetenekten çok, iyi ve disiplinli çalışma sizi hayallerinize ulaşmak konusunda istediğiniz mertebeye ulaşmanın yoludur ... aynı zamanda diğer spor branşlarına göre daha küçük bir sporcu havuzundan sivrilmenin daha kolay olduğu bir branştır " diyor ve ekliyor

"...kürek yatırımı hakkeden bir spordur çünkü gerek nitelikli insan yetiştirmek konusunda, gerek ekip olmak, gerekse kendine güvenen lider olabilmek gibi meziyetlerinizi geliştirir. Ülke tanıtımında da coğrafi imkanlarımız açısından fırsatlar var. Yeni genç sporcularımız oldukça başarılılar ve daha da iyi yerlere gelecekleri şimdiden görülüyor... " 

Sevgili sponsorlar, erkenden yerinizi ayırtın derim :) Kürek yükselmekte ...

Elit sporcuları benzersiz yapan özelliklerden biri sabırlı olmaları ve diğeri de onların pozitif zihin bendleri olması ve bu bendlerin kolay kolay yıkılmamaları... Onat Kazaklı'da onlardan biri; müthiş sabırlı ve müthiş dayanıklı bir zihin. Başta kısa ve tombul ilgilenilmeyen biri olarak başlayan tırmanışı, Tokyo'da olimpiyat sporcusu olarak taçlandı...

Gençler bir sonraki olimpiyat kahramanı siz olabilirsiniz :)...

Ben de bir Kürek Sevdalısı olarak Onat Bey'e ve onu yetiştirenlere çok teşekkür ediyorum. Nice olimpik kürekçilerimiz olması dileklerimle...


Meraklısına ilgili Linkler:

https://youtu.be/9iKHL-cC0WY?si=Q4nh0INFbJlF0pwE

https://www.fenerbahce.org/haberler/arsiv/kurekcilerimiz-olimpiyat-6-si-oldu

https://youtu.be/A8AO9H-E8S8?si=_r6_8CApUZs5f3gX

https://youtu.be/9NO6mnU_Il8?si=AdOqiFulSb-BNMgA

https://youtu.be/wnlVQrS1HUg?si=U2_cCqqbk5Au5jMZ

https://olympics.com/en/olympic-games/tokyo-2020/results/rowing/men-s-single-sculls


Onat Kazaklı - Köyceğiz Kampı - Fotoğraf: Onur Çam


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇİFT KARİYER YAPABİLMEK - HÜSEYİN TUROĞLU

EGZERSİZ- DİNLENME VE UYKU -DOÇ.DR.PELİN YARGIÇ İLE SÖYLEŞİ

YOLLAR KİMİN ALANI? - SIRA DIŞI MASTER SPORCUMUZ : NUR SÖYLEMEZ