WEHoRR - Yeni Yıl Dileğinizi Yazdınız mı?





Yılbaşı kutlamak çoğunlukla hepimize çok iyi gelir. Çünkü, bir yıl daha hayatta kalarak atlatmışızdır. Savaşlar, doğal afetler, trafik kazaları, hastalıklar vs küçüklü büyüklü pek çok sorun yaşanmış, ama bir yılın daha son gününe ulaşabilmişizdir, en azından kendi adımıza hayatta kalmışızdır. Bu aslında kendi başına kutlamaya değer bir başarıdır , şanstır . Ben 15 yaşından beri her yılbaşı minik bir kağıda bir sonraki yıl için neler istediğimi yazarım. Hayali yazınca somutlaşmaya başlar ve onları gerçekleştirebilmek adına adımlar atarsınız. Bu kağıdı bir sonraki yıla kadar saklarım ve yeni hayalleri kağıda dökmeden önce bir önceki yıl neler ayakları yere basmıştı, neler hiç basmamıştı şöyle hızlıca gözden geçiririm. Hiç rotadan sapmış mıyım? Ne kadarını gerçekleştirmişim? Evdeki hayal pazarı çarşıya uymuş mu?


Bazı hedefler yıllardır tutmaz ve sabit bir satır olarak 40 yıldır duruyorlar. Bu sene zayıflayacağım gibi bir satır hep duruyor örneğin. Demek ki gerçekçi değil 🙂

Bazılarını sandığımdan kolay gerçekleştiririm. Şansım yaver gider, bazıları zor da olsa gerçekleşir. Bazıları tamamen bana bağlı, bazıları ise koşullara veya kişilere bağlıdır. Tamamen bana bağlı olanları çoğunlukla gerçekleştirebilirim. Koşullara bağlı olanlar biraz şansa bağlı olarak gerçekleşir veya bir sonraki yılın kağıdına geçirilir. Kişilere bağlı olanlar ise bunlar en zorlarıdır. Kendimle aynı motivasyonda kaç kişi bulabilirim, işte zor olan budur? 


2016 yılında Türk Balıkadamlar Kulübünde kürek çekerken gördüğüm bir tişört ile Dünya Masterlar Kürek Şampiyonasına gitme hedefim olmuştu. Dört yıl üst üste bu dileğimi gerçekleştirebilme ve yarışlara katılma şansım oldu. Bu yıl ise bambaşka bir sweatshirt ile karşılaştım WEHoRR. 3000 e yakın kadın kürekçinin katıldığı Londra’da düzenlenen uluslararası kadın sekiz tek yarışının kısaltması. Bu yarışa katılabilecek yeterliliğe sahip olmadığımı biliyorum, ama dünyada bu kadar kadın sekiz tek var iken kulüplerimizin birer tane bile takımı olmaması çok acıtıcı. Acaba önümüzdeki beş yıllık dilekler sürecinde bunu listede tutabilir miyim? Bana bağlı olmayan bu dilek ancak herkes gerçekten istediğinde gerçekleşebilecek. Biraz motivasyon olsun ve bilmeyenler için WEHoRR nedir bahsedeyim.


.


WEHoRR “The Women’s Eights Head of the River Race” yarışının kısaltması. Thames Nehri üzerinde “Cambridge vs. Oxford” yarışının yapıldığı parkurda aşağı yukarı 6,8 km lik bir yarış. Mortlake ve Putney köprüleri arasında dönemeçli bir parkur. Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, İsviçre, Italya gibi ülkelerden de kulüpler katılmaktalar. Gençler, Üniversiteler, Şehir Kulüpleri ve Masterlar olarak pek çok kategori var. 


Thames Nehrinin bu bölümünde denizden içeride olunmasına rağmen okyanusun gel giti hissediliyor. Belli bir saatte nehirde yükselme ve alçalma oluyor. Bu gel gitler hesaba katılmalı, bu nedenle iyi dümencilere ihtiyaç var. 300 e yakın ekibin katıldığı ve 200 gönüllünün katıldığı önemli bir organizsayon. Aşağı yukarı 10 dakikada bir yarış çıkışı veriliyor. Bir yarış 18-25 dk arası sürüyor.





Her yıl Ocak ayında yeni kayıtlar açılıyor ve kayıt süreci 10 Şubat gibi sona eriyor. Yarış Mart ayında, Dünya Kadınlar günün olduğu hafta Cumartesi günü yapılıyor. Bir sonraki yarış 9 Mart 2024 tarihinde yapılacak. İlk düzenlenen yarış 1927 yılında düzenlenmiş ama tam bir resmiyete 1930 yılında kavuşmuş , o zaman beş ekibin katıldığı bu yarış , her yıl düzenli organize edilmeye devam ediyor ve istikrarla düzenli açılan yarışlar 97 yıl içinde bugünkü profesyonel ve çok popüler olduğu hale gelmiş. Sanırım sihirli sözcük istikrarla aynı şeyi yapabilme azminde saklı. Aynı yerde aynı zamanda aynı yarış 100 yıla yakındır devam ediyor. 100 yıllık organizasyon tecrübesi getiriyor. Kadın ekip sayıları çoğalıyor. Arzu ve talep nesilden nesile aktarılabiliyor.  Ortak bir dilek çevresinde toplanmak gerekiyor.






İki seneden fazladır bu blogda Türkiye’de kadın 8 tek yarışının olmayışını dertlenip durdum. Sebebi kürek sporunun geçmişte erkek sporu algısına sahip olmasından başka, hem geçmişte, hem bugün gençlerin çok ilgi odağında olmamasından kaynaklanmaktadır. Türkiye Kürek Federasyonu bu uğurda kurduğu cinsiyet eşitliği komisyonu ile bir dizi faaliyet gerçekleştirdi. Son olarak 2023 yılında gerçekleşen çalıştayda da algı sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili pek çok veri toplandı. Yakında rapor yayınlandığında sonuçları birlikte okuyabileceğiz. 


Sorunlar ne olursa olsun yeterince tutkuyla istemek o sorunu halletmek üzere adımlar atmanızı sağlar. Kürekçiler olarak daha fazla genç kadın ve erkek katılımı sağlamak için bunu 2024 hayaller listemize ortak bir hayal olarak yazmazsak, bu talep somutlaşmayacaktır. 


Bu hayal listesine bizim kulüp her sene şampiyon olsun diye yazmış olabilirsiniz. Her sene şampiyonluk için geniş bir altyapıya ihtiyaç var. Bu altyapının taşlarını döşemek adına bir şeyler yapmaya başlamadıysanız, ya gerçekten istemiyorsunuz, ya da hayaliniz gerçekçi değil.


Benim kadın sekiz tekler dolu yarışlar hayalim , ya da olimpiyata giden erkek ve kadın sekiz tek takımlarımız olduğu hayalim , bana bağlı bir hayal olmadığı için benim adıma gerçekçi değil, ama bu kulüpler için çok anlamlı bir hayal olabilirdi. Bu tüm sporcu, federasyon, kulüpler, hakemler, antrenörler bütününden oluşan kürek sporu kümesi adına anlamlı bir hayal olabilirdi. Bu hayalin, arzunun ilk ateşini yakma görevi elbette kadınlara ait. Önce kadınlar olarak biz birlikte istemek zorundayız. Kollektif olarak bu hayali istikrarla ve azimle kovalamak ancak bu başarıları getirecektir. Bu dileğin gerçekleşmesini çoktan hak ettik. 


Ne dersiniz? Bu yılki dilek listemize bu satırı ekleyelim mi? Bu yıl 8 Mart tarihinde yapılacak etkinlikte kadın sekiz tekler olsa güzel olmaz mı? Hadi hayallerinizi yazın … haftaya yeni yılın çıkış anonsunu duyacağız.



https://www.wehorr.org


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...