BELKİ DE ARANAN O CESUR YÜREK SİZSİNİZ! MUHARREM DAKIN (PARAKÜREKÇİLER)

 

EBRU AKINAL VE MUHARREM DAKIN, 29 EYÜL-2 EKİM 2023, BARLETTA İTALYA

Paralimpik Oyunlar fiziksel dezavantajı olan bireylerin katıldığı olimpik pek çok spor dalının yer aldığı ve olimpiyat spor alanlarında düzenlenen bir organizasyon. Diğer deyişle dezavantajlı sporcuların katıldığı olimpiyatlar. Paralyzed ve Olympic kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İlk olarak 1948 yılında ikinci Dünya savaşından sonra İngiltere’de gazi askerler arasında daha çok rehabilitasyon gibi başlayan spor karşılaşmaları, bugün Olimpiyatlardan sonra düzenlenen en büyük ikinci spor organizasyonu haline geldi. 1960’dan itibaren yaz paralimpik oyunları ve 1976 dan beri kış paralimpik oyunları olarak olimpiyatların bitimini takip eden hafta aynı ülkede düzenleniyor. Her yıl yeni spor dalı kategorileri eklenerek büyüyor. İlham verme anlamında tüm insanlığa çok anlamlı mesajları bulunuyor. 

Ülkemizde de dünya çapında çok başarılı sporcularımız var. Yüzücü Sümeyye Boyacı’yı duymayan kalmadı sanıyorum. Sümeyye Hanım kendisi tek başına önemli bir ilham kaynağı. Parakürek (Para Rowing) ise oldukça yeni, ilk olarak 2008 Pekin Olimpiyatlarına dahil edildi. Bizde bu yıl (2024) federasyonumuz ilk sporcularına lisans çıkarttı. Bu konuda çok tecrübeli bir antrenör kadrosu ile çalışıyorlar. Elif Lermi Bekdemir, Orkun Pelvan ve İnci Selçuk sporcu yetiştirmek için çalışıyorlar. Komisyon başkanı Dr. Murat Atay ile birlikte çalışmalarını sürdürüyorlar. Nurşen Şen, Ufuk Bulut ve Yurdagül Diyanet bizim lisanslı ilk sporcularımız oldular. Ama İtalya Barletta kentinde düzenlenen Deniz Küreği 500m beach sprint müsabakasında bizi temsil eden ilk para sporcumuz olmak, Muharrem Dakın’a nasip oldu. Bu deniz küreği branşı 2028 Los Angeles olimpiyatlarında da yer alacak önü çok açık bir branş. Hem seyri hem yarışması yüksek adrenalin içeriyor. 

"EŞİMİN DESTEĞİ İLE YAŞAMA TUTUNDUM..."

Muharrem bey ile ilk olarak Para Kürek Çalıştayında tanışmıştım. Kendisi 37 yaşında iki çocuk babası bir avukat. 2016 yılında geçirdiği bir motosiklet kazası tüm yaşamını değiştiriyor. Eğer tüm emniyet ekipmanı tamam olmasaydı şu an hayatta olmasının imkansız olduğunu belirtiyor. Asfalttaki bir yağ nedeni ile çok yavaş seyir halinde olmasına rağmen motosikleti ile düşerek  İstanbul Boğazında denize uçuyor. Kendisi 70-80 metreye yakın femur kırığının atardamarı kesmiş olmasına rağmen yüzerek sahile çıkıyor. Sonrasında üç buçuk ay hastanede kalırken 91 kilodan 58 kiloya kadar düşüyor. Birkaç kez ölümden döndürülüyor. Yılmaz bir ekip olarak ailece bu talihsizlik sonucu yaşanan travma ile maddi manevi büyük bir mücadele veriyorlar. Kendisi gibi avukat olan eşi Merve Dakın’ın desteği ile yaşama tutunduğunu belirtiyor. Ailenin tüm yükü eşimin omuzlarında kalmıştı diye belirtiyor. Büyük bir mücadeleyi birlikte atlatıyorlar. Muharrem Bey’in sol ayak bileği ile topuk arasındaki bazı kasları alınmış ve bilek 90 derece donuk hale gelmiş ve bazı dolaşım sorunları devam ediyor, artık zıplama ve koşma yapamıyor. İlk günlerdeki ampütasyon ihtimalinden bu noktaya gelinmesi için yıllarca fizik tedavisi sürmüş. Bastonu attıktan altı ay sonra arkadaşı master kürekçi olan Necip Akay’ın teşviki ile küreğe başlamış. 


MERVE VE MUHARREM DAKIN
MIX KARMA YARIŞLARI SONRASI KUPALARIYLA


"...KÜREĞİN İYİLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ BASKIN ÇIKTI ...VE HER ANLAMDA OLUMLU BİR DÖNGÜYE DÖNÜŞTÜ..."

Muharrem Bey için şehrin içinde Haliç’te suda şehri böyle yaşayabilmek, biraz o içinde boğuştuğumuz dertlerden yukarı çıkıp izole bir yerden bakarak şehri bu şekilde yaşayabilmek çok iyileştirici olmuş. Ayağıma da iyi geldi, hatta fizyoterapistimde heyecanım ve sonuçlardan etkilenerek kürek çekmeye başladı diye ekliyor. Zamanla performansım artarak kondisyonum toparlamaya başladı.  İlk tek çifte denemesinde suda devrilmesine rağmen kürek deneyiminin o kendisine mahsus iyileştirici özelliği daha baskın çıkıyor. "...bu pek çok anlamda olumlu bir döngüye dönüştü..." diye vurguluyor. Hatta lisans çıkararak deniz küreği master kategoride dört çifte ve iki çiftede eşi ile de beraber yarışlara katılmaya başlamışlar. Eski milli kürekçilerle birlikte çalışma fırsatı da yakalamış. Genelde Erdem Öztürk ve Sezgin Günalp ile ve Ahmet Yumrukaya gözetiminde antrenmanları devam etmiş. Onların emekleri çok büyük oldu diye belirtiyor. Kürek sporunun o sonsuz sorgusu “…daha iyi nasıl olabilir…?” Muharrem Bey’i de yakalayan sorulardan biri. Kazadan önce spor onun için sadece sağlıklı yaşam için bir uğraşken, kazadan sonra master kategoride rekabet eden bir sporcu haline dönüşmüş.

Para sporcu olabileceğini araştırıp öğrenen ilk kişi onu bu spora başlatan arkadaşı Necip Akay oluyor. Dünya Kürek Federasyonunun dökümanlarını inceliyor. İngiliz parakürekçi James Fox’u takibe alıyorlar.  Tüm bu araştırmaların ardından Kürek Federasyonu bu yıl para kürek takımı kurmaya başlayınca ilk adaylardan biri Muharrem Bey oluyor. 

Para Kürekçi olup olmadığınız bir doktor raporu ile belirleniyor. Ülkemizde bu konuda uzman olan Dr. Önder Çerezci ilgili inceleme ve belgeleme çalışmalarını yapan kişi. Bu incelemede fiziksel durumunuzla ilgili hangi sınıflandırmada olacağınız belirleniyor. Üç temel sınıflandırma PR1-PR2-PR3 var. Bu sınıflandırmalarla ilgili detaylı incelemek isteyenler için yazı sonuna linkleri ekledim. Sınıflandırma raporunuz daha sonra Dünya Kürek Federasyonuna gönderiliyor ve burada teyit edildikten sonra akredite sporcu haline geliyorsunuz. Bu sınıflandırmaya göre hangi kategorilerde yarışabileceğiniz de belirlenmiş oluyor. 

"...MADALYA SADECE 3SN İLE KAÇIYOR.."

Muharrem Bey PR3 sınıflandırmasında yer alıyor. Buna göre Beach Sprint olarak düzenlenen uluslararası yarışlarda PR kategoride olmayan bir kadın kürekçi ile 2 çifte olarak yarışılabiliyor. Geçtiğimiz ay İtalya’nın Barletta kentinde yapılan yarışmalarda milli sporcularımızdan Ebru Akınal ile bu kategoride ülkemizi temsil etti. "...Ebru olmasa böyle olmazdı..." diye altını çiziyor. Önce Time Trial denilen elemelerine giriyorlar ve sonrasında “knock-out” lara çıkıyorlar.  Final müsabakasında yarışan dört ekip varmış. Ülkemiz açısından bir ilk olması ve bir başlangıç olması açısından çok önemli bir dereceyi birlikte elde ediyorlar. Üçüncülüğü sadece 3sn ile kaçırıyorlar. 

Beach Sprint gerçekten çok heyecanlı bir yarış. Kilyos veya Şile’deki gibi dalgaları olan bir sahilde dalgaya karşı koşarak tekneye biniş 250 metre slalom yaparak suda gidiş ve duba dönüşü ardından 250 metre dönüşü ve yine kumda koşuyu içeriyor. Su dalganın durumuna göre zaman zaman ani sığlaşıyor kürekleriniz kuma çarpıyor. Durgun suda kürek çekmekten çok farklı pek çok düşünülmesi gereken değişken var ve çok fazla atiklik ve çeviklik içeriyor. İlk amacımız batmadan ve diskalifiye olacak bir hata yapmadan temiz bir yarış çıkarmaktı diyor. Son yarışta başlangıç koşu ve tekneye biniş ile çıkışta önde çıkabildik, duba dönüşünde biraz vakit kaybettik sonra yine arayı kapattık ve rakibi yakaladık, ama tecrübemiz diğer ekibe göre daha azdı. Kıl payı madalya kaçmış. Tüm yarışmacılara Filippi marka İtalyan teknesi verilmiş. Paralimpik sporcu teknede oturuyor ve kadın kürekçiler koşu kısmını ve tekne hamlalığını yapıyorlar. Paralimpik sporcunun tekneye binmesinden itibaren 30 sn içinde sudaki sprint başlamış oluyor. Her anlamda sporcu tüm sprinterlerde olduğu gibi zirveye hızlı çıkıyor.

Muharrem Bey İtalya seyircisini unutamıyor. Sahilde Meksika dalgaları yaparak müthiş tezahürat yapan bir seyirci vardı diye anlatıyor. Tüm spor branşlarının olmazsa olmaz ihtiyacı olan şey seyirci. 

Konuyu dağıtmadan şurada başlı başına önemli bir konu olarak parantez açıp bu konuyu konuşuyoruz. Milli Eğitimin müfredatına alması gerektiğini düşündüğüm önemli bir konu bu. Spor nasıl seyredilir, nasıl ve nerede coşkulu ve pozitif destek verilir. Yenilen taraf nasıl tebrik edilir, hatta konser nasıl izlenir, müze nasıl gezilir, tarihi mekân ve dış mekanlar nasıl gezilir. Eserlerin üzeri resimlenmez üstlerine çıkılmaz vs vs bana göre eğitimin okuma yazma matematikten daha temel bir yeri bu …

Muharrem Bey’in yıllar süren tedaviden sonra ailesinin dostlarının ve kürek sporunun sayesinde yeniden ayağa kalkıp vardığı nokta gerçekten ilham verici. 

“Kürek sporu ile tanışma yolculuğunu başlatan şey belki de o vahim kaza oldu. Ama iyi ki kürek sporu karşıma çıktı diye belirtiyor…”

Şimdi hedefi Nisan Ayı’nda Macaristan’da düzenlenecek olan durgun su yarışlarında olimpiyat elemelerini geçebilmek. Bunun için antrenmanlarını aksatmadan devam ediyor. Ancak yarışa katılabilmek için bu kez PR3 bir erkek veya kadın sporcu bulunması gerekiyor. Bu PR3 kategoride bizim henüz bir sporcumuz daha yok. Bunun için federasyon var gücüyle sporcu arıyor şu an. İngiliz Milli Takımı bunu sosyal medyada çıktığı ilanla yapıyormuş. 

Buradan ben de çağrı yapmak istiyorum. Belki de o İlham verici hikâyenin kahramanı sizsiniz? 2024 Paralimpik oyunlarında Ülkemizi Temsil edecek kişi siz olabilirsiniz? Bacaklarınızla oturağı kaydırabiliyorsanız ama belli bir engel nedeni ile, denge sorununuz varsa , görme sorununuz varsa veya Muharrem Bey’in olduğu gibi belli bir hareket sınırlamanız varsa belki de o aranan PR3 sporcu siz olabilirsiniz. Bu konuda federasyonumuza , direk olarak bana veya bu yazıda etiketlediğimiz yetkililere başvurabilirsiniz.

Muharrem Beyin dehşet verici kazadan sonra nasıl suya düşme riski içeren bir sporda mücadele ettiği, bu korkusuzluğun nereden geldiğini merak ediyorum. Kendisini şöyle tanımlıyor.

“Bahanelere sığınmamak gerekiyor … engelleri aşılmak, çözülmek üzere önümüze çıkan bariyerler olarak görmek ve bunu aşmak üzere çalışmak benim hayat görüşüm…” 

Hayatın her alanında bu görüş sizi ayakta tutan yukarı taşıyan anlayış, evde ailelerin çocuklarına vermeleri gereken ve toplumun, basının, spor branşlarının insanlara vermesi gereken ana mesaj bu olmalı diye düşünüyorum. 

Her kürek antrenmanı bir meydan okumadır aslında, bahaneleri sabah sıcak yatağınızdan kalkarken terk eder ve bazen kendiniz bazen de bir başkası için bu yolculuğa çıkarsınız, hep daha iyiye ilerlemek üzere… 



ParaKürek Hakkında

HYPERLINK "https://www.tmpk.org.tr/paralimpik-sporlar/para-kurek/?doing_wp_cron=1697442256.8622930049896240234375"https://www.tmpk.org.tr/paralimpik-sporlar/para-kurek/?doing_wp_cron=1697442256.8622930049896240234375

Para Kürek Sınıflandırmalar:

HYPERLINK "https://www.paralympic.org/rowing/classification"https://www.paralympic.org/rowing/classification

Parakürek Detaylı Bilgiler:

HYPERLINK "https://d2cx26qpfwuhvu.cloudfront.net/worldrowing/wp-content/uploads/2020/12/17134145/2022-WR-Classification-INSTRUCTION-MANUAL-FINAL-October-2022.pdf"https://d2cx26qpfwuhvu.cloudfront.net/worldrowing/wp-content/uploads/2020/12/17134145/2022-WR-Classification-INSTRUCTION-MANUAL-FINAL-October-2022.pdf

Parakürek Akredite Sporcular:

HYPERLINK "https://d2cx26qpfwuhvu.cloudfront.net/worldrowing/wp-content/uploads/2021/03/11095442/Master-Classification-List-Updated-9-October-2023.pdf"https://d2cx26qpfwuhvu.cloudfront.net/worldrowing/wp-content/uploads/2021/03/11095442/Master-Classification-List-Updated-9-October-2023.pdf

2028 LA Olimpiyatları Beach Sprint Yarışları Hakkında Bilgi için:

HYPERLINK "https://worldrowing.com/2023/10/13/questions-and-answers-about-beach-sprints-and-los-angeles-2028/?fbclid=PAAaaY4rcufMU1YWX9A0bLP2haPopRK-3PFVOReN7NeKNfSFMJlxYvrhaoCac_aem_ATnvfO94iqJaS0CggEp10rMVoA7MOfZC3FBM0Iq0FFK29H6l92t0xON0Pg9ZKm9-vfY"https://worldrowing.com/2023/10/13/questions-and-answers-about-beach-sprints-and-los-angeles-2028/?fbclid=PAAaaY4rcufMU1YWX9A0bLP2haPopRK-3PFVOReN7NeKNfSFMJlxYvrhaoCac_aem_ATnvfO94iqJaS0CggEp10rMVoA7MOfZC3FBM0Iq0FFK29H6l92t0xON0Pg9ZKm9-vfY






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...