SPOR ETKİNLİKLERİ ARASINDA KÜREK - SENA HİSARLIOĞLU

 Sportif etkinlik organizasyonlarının sağlıklı bir toplum gelişiminde oldukça önemli yeri vardır. Katılanlara sağlıklı bir eğlenme imkânı vermesinin yanı sıra, bireylere sosyalleşme, faydalı bir hobi edinme olanağı, ilgili spora bilinçli ve saygılı seyirci yetiştirilmesini de sağlar. Dolaylı olarak çok önemli  toplumsal bazı ihtiyaçları onarma ve besleme imkânı sağlamaktadırlar. Etkinlikte yer alan sporları tanıtmak, o spora potansiyel sporcu adaylarının ilgisini çekmek ve etkinlik sponsorlarının ürünlerinin tanıtılmasına ilave olarak gençlere yeni iş olanakları da sağlamaktadırlar. Bir çok alanda etkili olan organizasyonların devamlılığı sağlandığında büyüyen ilgi sonucu uluslararası düzeye çıkması halinde ülke tanıtımı ve ülke turizmine de faydası dokunuyor. Gelişen bu alan gerçekten de göz ardı edilemeyecek derecede kıymetli.

Sena Hisarlıoğlu Tek Çifte Yarışına Hazırlanırken

Koşulardan örnek verirsek, Uluslararası Avrasya Maratonu bu konuda bildiğim kadarıyla en eski spor organizasyonumuz. Ben ilk 1985 yılında katılmıştım. O zaman sadece 6km koşmayı hedeflemiştim. Önemli olan benim için Boğaz Köprüsünü koşarak geçmekti. O yıllarda henüz Boğaziçi üzerinde tek bir köprümüz vardı. Yıllar içinde büyüdü ve dünyanın en ilgi çekici maratonlarından biri oldu. Geçen yılki o kadar kalabalıktı ki, köprünün üzerinde fotoğraf çektirmek için duranlar yüzünden koşmak mümkün değildi. Sanırım gerçekten performans için koşmak isteyenler 40 km maratonuna katılmalılar.

Zamanla koşuların bin bir çeşidi türedi; çamur içinde düşe kalka geyik koşuları, renkli boyalarla rengarenk koşular, gece koşuları, macera koşuları, ultra koşular, çocuk koşuları vs liste uzuyor. Her birinin çok sayıda katılımcısı var. Bu koşuların içinde yardımseverler ayrıca bağış toplayarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulunuyorlar. Koşuların yanında yüzme, dragon bot, bisiklet, triatlon, sokak basketbolu, mini futbol, plaj voleybolu, kaykay festivalleri vs çok çeşitli spor dallarına yayıldı. Gelinen noktada örneğin kaykay kategorisi ilk defa geçen yıl olimpiyat kapsamına alındı. Katılımcı ve seyirci sayısı artınca bir olimpiyat branşı olmaya layık görüldü. Etkinliklerin etkisi gerçekten sandığınızdan da büyük olma potansiyeli taşıyor.

Yalçın Özcan ve Sena Hisarlıoğlu
Budapeşte 2019 World Rowing Masters Regatta

Kürek sporu bu konuda yeni yeni hareketlenen bir spor. Kürek üzerine ilk yapılan etkinlikleri eski milli kürekçilerimizden Yalçın Özcan ve ortağı Sena Hisarlıoğlu’nun düzenlediği organizasyonlarla 2015’te duymaya başladık. Küreğin yaygınlaşabilmesi için son derece kıymetli olacağı açık olan bu etkinliklerin katılımcı ve seyirci potansiyelleri artıkça kulüplerin ve branşın sponsor bulma imkanlarının da o ölçüde artacağı inancındayım. Nitekim Kürek Federasyonuda son iki yıldır bu konuda destekleyici ve aktif bir rol almakta. Özellikle kadın kürekçi sayısının artışı için yıllık programın içinde 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel bir yarış etkinliği var. Geçen yıl hafta içine denk gelmesine ve soğuk havaya rağmen Kalamış’ta Kadıköy Belediyesinin desteği ile bir organizasyon gerçekleşti. Ardından Maltepe Sporcular Parkında Anneler Gününde anneler ve çocuklarının birlikte kürek çektikleri bir özel bir etkinlik yapıldı. Çok sayıda anne ve çocuğu ilk kez tekneye binerek farklı bir gün yaşama imkânı buldular. Bu yıl 8 Mart’ta düzenlenecek etkinlik deprem nedeni ile yas dönemine denk geldiği için iptal oldu. Ancak Çevre Haftasında 2 Haziran’da Sürdürülebilir Dünya için Eşitliğin ve Suyun Korunmasının önemine dikkat çekilen bir kürek etkinliği Haliç’te gerçekleştirildi. Yine çok sayıda katılımcıya pek çok ilk tecrübe yaşatılan bir etkinlik oldu. Her üç etkinlikte hedeflerine ilettikleri mesaj ile ulaşma konusunda net ve başarılı idiler. Ancak son gerçekleşen “Eşit ve Yeşil” ilk ikisine göre çok daha başarılı bir organizasyondu. Çünkü bu kez ardında Nadide kürek kulüplerimizin (Galata Kürek, Haliç Kürek, Vira Kürek, Bilgi Kürek Kulüplerine ilave olarak Cinsiyet Eşitliği Komisyonunun bulduğu iki sponsor desteği Özsay Grup ve Star Çelik vardı ama göz ardı edilemeyecek önemli bir fark bu konuda tecrübeli ekibiyle Sena Hisarlıoğlu idi.

Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Sena Hisarlıoğlu
Eşit ve Yeşil Etkinliği 2 Haziran 2023

Sena Hisarlıoğlu ve Eşit ve Yeşil Etkinliğinde
 Organizasyon Ekibi ile 2 Haziran 2023 


Ben de bu etkinlik vesilesi ile kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulabildim.  Sena Hanım’ı yarış yerlerinde defalarca görmüş olsam da kendisi ile fazla sohbet etme şansı bulamamıştım. 

Sena Hanım’ın genç kızlık hayali babası gibi voleybol oynamakmış, ancak babasının mesleği gereği ilk ve orta öğreniminde 11 yılda dokuz okul değiştirmenin neticesi devamlı olarak belli bir sürdürülebilir antrenmanı takip edemediği için gittiği okulların imkanlarına göre devamlılık sağlayabilmiş. Voleybol dışında yüzmeden dansa farklı branşlarda her zaman sporun içinde olarak büyüyüp gelişmeyi başarabilmiş.

Sena Hisarlıoğlu EuroMaster Regatta 2022 Bled
İki Çifte Yarışı Öncesi Ekibi  Merve Akgünakay

Sena Hisarlıoğlu EuroMaster Regatta 2022 Bled 
İki Çifte  Ekibi  Merve Akgünakay

Sena Hisarlıoğlu Vira - Denizciler  
Kadın Takımı


“Performans geliştirmek için gereken ortamı yakalayamamıştım ama o yaşlarda da en çok ilgimi çeken kısım mini etkinlikler ve sürpriz organizasyonlar hazırlamaktı…”  diye anlatıyor kendisi.

Üniversite’de işletme fakültesinde okurken Red Bull’da çalışmaya başlıyor. Redbull sonrası kendisine kariyer olarak spor organizasyonlarında ilerlemeyi belirliyor. Bu organizasyonların hayat dolu dinamik enerjisi, farklılık yaratabilme potansiyeli, içerdiği yaratıcılık onun mesleğini tutkun olarak yapmasını sağlayan motivasyon kaynakları. 

"Hanımlar, işte yine spor üzerinden kadınlar için bir kariyer fırsatı." 

2010 yılında öğrencilik devam ederken bir Red Bull organizasyonunda Yalçın Özcan ile tanışıyor. Yalçın Özcan Viewpoint Redbull'un Spor Ajansı'nın da sahibidir. Sena Hanım'ın Yalçın Özcan ile tanışmasıyla  birlikte yaşamına kürek sporu girmiş oluyor. 2013 yılında mezun olur olmaz dil eğitimi için bir yıllığına Londra’ya gidiyor. Döndükten sonra Puma, THY gibi önemli markaların etkinliklerinde 50 ülke 95 şehir dolaşarak önemli bir tecrübe ediniyor. Ancak Yalçın Özcan ile olan devam eden iş birliği en sonunda onu Vira Kürek ortaklarından biri olmaya kadar ilerletiyor. Her yöneticilik okuyan genç bir gün kendi işletmesini kurup başında olmak ister diye okumuştuk işletme fakültesinde. Bu teoriyi Sena Hisarlıoğlu doğrulamış görünüyor.

2015 yılından itibaren kulübün hem antrenörü hem yöneticisi olarak faaliyet gösteriyor. O yıl kürek sporu ile ilgili hayallerini yazdıkları bir not kâğıdı var hala saklıyorlar. Küreği yaygınlaştırmak daha aşina istenen aranan bir spor olarak konumlandırmak üzere çeşitli yapılabilecek faaliyetleri belirlemişler ve Küreği nasıl organizasyona çevirebiliriz? Sorusu üzerine yoğunlaşmışlar.

1- Kürek Tatilleri

2- Kürek ve Yoga

3- Liseler Arası Kürek Organizasyonu

4- Şirketler Arası Kürek Kürek Organizasyonu

5- Gece Kürek Etkinliği

6- Kürek ve Doğa Kampları

"Bu farklı faaliyetlerin farklı hedef kitleleri var. Böyle başlıklara ayırınca yaygınlaştırma imkânı da artıyor" diye belirtiyor. Kadınlarla ilgili gözlemini de ekliyor.

“Kadınlar eskiden daha çok yapamayız diye düşünüyorlardı ama bu düşüncenin değişmeye başladığını görüyorum” diye ekliyor. Bu da Cinsiyet Eşitliği komisyonu olarak bizim etkinliklerimizin ana hedefi idi. Biz de hedefimize ulaşmak üzere doğru yoldayız diye düşünüyorum.

Kürek ve Doğa Kampı Organizasyonlarından Görüntü

Kürek Tatili Organizasyonundan Görüntü

Kürek ve Yoga Organizasyonu


Sena Hanım kendilerine belirledikleri bu altı farklı organizasyonun altısında da Türkiye’de bir ilki başardılar. 2015 yılından bu yana güney sahillerimizde Göcek, Bodrum koylarında kürek çekerek yapılan tatiller ve kamplar düzenliyorlar. Liseler arası organizasyonların gençler arasından yeni kürekçi adayları çıkmaya başladı. Şirketler arası Kürek Yarış Organizasyonları (Rowing Challenge Corporate) organizasyonları da yıllardır genişleyerek devam ediyor ki bu organizasyondan önümüzdeki yıllarda hem kulüplere hem federasyonumuza yeni sponsor adayları çıkacağına inanıyorum. İlk Corporate Rowing takımı ülkemizde Turkcell idi ve Caddebostan Balık adamlarda çalışırlardı. Sevgili Nadire Berker Hanım’ın yaptığı bir sunum sonrası başlamışlardı. Şimdilerde çok sayıda firmanın takımı var ve Haliç’te ayrıca yarışları yapılıyor. Ve tabii Dolunayda kürek etkinlikleri ilk olarak Vira Kürek’te yapıldıysa da yaz aylarında pek çok İstanbul kulübünün bu etkinliği düzenlediğini duyuyoruz. Günübirlik ada gezileri, tarihi kız kulesi seferleri vs pek çok kulübün düzenlediği organizasyonlar bulunuyor. Vira Kürek ve Sena Hisarlıoğlu bu etkinliklerin ilklerini gerçekleştirmiş olmaktan dolayı gurur duyuyorlar.

“Doğru bir yolda ilerlemişiz ki , bugün pek çok kulüp yaygınlaşarak benzer etkinlikler düzenliyor” diye hedeflerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekliyor.

Ve festival tipi eğlence ve katılımı artırmaya, sporu tanıtmaya ve sevdirmeye  yönelik etkinlikler. Kendi kulüplerinin içinde çeşitli üniversitelerin Bilgi Üniversitesi Yıldız Teknik gibi üniversitelerin katılımıyla çeşitli aktiviteler düzenlemişler ve güzel geri dönüşler almışlar. Bu yılda Kürek Federayonumuzun Eşit ve Yeşil etkinliğinin organizasyonunu onlar yaptılar. Her yaştan sporcunun katılımı ile gerçekleşen etkinlik son derece güzel ve keyifli anları sporcuların bir arada dostça yakınlaşıp sosyalleştikleri ve kah yarıştıkları kah keyifli sohbetlerle spora anlam katmaya çalıştıkları bir organizasyon oldu. 170 madalyanın dağıtıldığı katılımcılara tişört ve yiyecek ikramlarının yapıldığı organizasyonda 14'ü spor gönüllüsü olmak üzere 25 kişi sahada görevli olarak çalıştı. 12 ayrı alanda ergometre yarışları hariç suda 34 kulvar  iki çifte ve 20 kulvar 4 çifte yarışı yapıldı. Etkinlik sonrası çıkan görseller etkinliğin başarısı ile ilgili de güzel örnekler oluşturuyordu.

Bir etkinliğin hedefine ulaşıp ulaşmadığını nasıl ölçüyorsunuz? diye soruyorum.

“Etkinliğin hedefi kar elde etmekse sayısal veri üzerinden ölçmek kolay oluyor. Planlanan bütçe ve gerçekleşeni karşılaştırmak yeterli. Ama hedef kar olmadığı zaman etkinliği ölçmek için anketler kullanabiliyoruz. Ankete katılımı sağlamak için de hemen organizasyon yerinde yapmak daha etkili oluyor diye belirtiyor.”

Seyirci artırma hedefi için yarışlardaki canlı yayınların önemine dikkat çekiyor. İki yıldır bu konuda Cihan Ayger ve Yalçın Özcan’ın birlikte sundukları yayınlar gerçekten dinlemesi çok keyifli oldu. Benim açımdan en önemlisi Bahar Kupasındaki kadın sekiz tek yarışı heyecanı idi. Bu yayını özellikle dinlemeniz tavsiye ederim.

Eşit Ve Yeşil etkinliğin ana mesajı sürdürülebilir dünya, sürdürülebilir kalkınma ve kürek sporunun sürdürülebilir olarak gelişmesi konusunda farkındalık yaratmaktı. Bu hedefe ulaşabilmek için gereken   birinci husus kadın ve erkek eşit katılımcı sayısına ulaşabilmek ikincisi temiz doğa, su olanaklarını sürdürülebilir kılmak. Bu etkinliğin ana mesajının insanlara ulaştığını düşünüyorum. İki yıldır süren etkinliklerde pek çok yeni sporcuya ve aileye kürek sporunu tanıtma imkânı yaratıldı. Birçok kadın hayal ettiği ama yapmaya çekindiği bir yarış deneyimini bu etkinlikler sırasında yaşadı daha çok kadın katılımcı sağlanması yönünde pozitif başlangıçlara vesile olundu. Belki artık etkinlikleri İstanbul dışına taşımayı düşünmek gerekiyordur, siz ne dersiniz? Bana her zaman yazabilirsiniz?

Sena Hisarlıoğlu ve ekibine kürek sporuna yaptıkları katkılar için çok teşekkür ediyor. Nice festivallerde buluşmak dileği ile yanından ayrılıyorum. Öncelikle genç hanımlar sporu bir kariyer olarak hedefleyebilirsiniz lütfen erken bırakmayın. Sena Hanım bunun örneklerin biri. Bazen katılımcı bazen de seyirci olarak bu etkinliklerde yer alın hem kaliteli ve verimli zaman geçireceksiniz hem de uzun vadede sporumuzu devam ettirebilir kılacağız. Hayal Rotamızda “Sürdürülebilir Dünya ve Sürdürülebilir Kürek Sporu” ile yoldayız.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...