COMMAGENE'DE YIKILAN NEYDİ?

Commagene Gün Doğumu - Fotoğraf Serhat Dizdaroğlu, Kasım 2022
 


Geçen hafta sabah ülkemizin Güney Doğusunun tamamını yüksek yıkıcı şiddette sallayan bir depremin haberine uyandık. 1999 Depremi de böyle gece yarısı bizi yataklarımızdan fırlatmış ve bir travma yaratmıştı, bir yandan o travma canlanıyor, bir yandan gelen dehşet haberler kendini yerinde tutup o bölgeye nasıl yardım yapabileceğin ile ilgili soğukkanlı düşünebilme becerisini sürdürebilmeye çalışıyoruz. Dört bir koldan yardım toplayan sivil toplum kuruluşlarının 1999 a göre çok daha organize hareket ettikleri görülüyor. İletişim ağları haftalarca çalışmamıştı 1999 depreminde bu kez daha iyi iletişim imkanı var. Ama diğer konular hiç iyileşmemiş anlaşılan. Yanlış zeminlerde, yanlış binalar altında kalan aileler kurtulabilsinler diye dua ediyoruz ekran karşısında. Yine afeti fırsat görecek kadar insanlıktan çıkmış dolandırıcılar hatta çocuk kaçakçıları var. 

Bizim kürek federasyonumuzda yardım tırları hazırladı. Özellikle Kürek sporunun gelişmesi için proje ürettiğimiz Adıyaman yapılan koordinasyon gereği  hedeflenerek yola çıkıldı. Adıyaman, Commagene müthiş doğasıyla bizi etkilemişti. Fırat Nehri'nin bir kolunda kürek çekmiştik. Fırat Nehri, Kızılin köyündeki müthiş mağaralarla, hem tarih hem doğa ile çevrili en eski uygarlıkların yer aldığı bu bölgelerin unutulmuş bir coğrafya ve ihmal edilmiş bir bölge olduğunu görüp üzülmüştük. Ve buradan Bursa Kürek Kulübü sporcularının desteklediği KİBELE Takımı'nın kurulduğu haberi ile ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı'nın bu bölgeyi geliştirmek için duyurduğu projelerle mutlu olmuştuk. Mart ayında Adıyaman Gölbaşında düzenlenecek Türkiye Şampiyonasında yeniden burayı ziyaret edebilmeyi planlıyorduk. Güzel hayallerimiz var burası için. 

Böyle felaketlerde insan "Nasılsın?" diye sormaya bile çekiniyor. Duyacağınız kötü haberin dehşetinden korktuğunuz için sormaya cesaret edemiyorsunuz. İlk Kibele Takımımızın sağlıklı olduğu haberini alıyoruz. Adıyaman Antrenörümüz Uğur Sever 'in enkaz başında çalışmalara katıldığını duyuyoruz. Ardından öğle saatlerinde bir deprem daha oluyor. Güney Doğu Anadolu'da pek çok bölgede farklı branşlarda spor kampları , turnuvalar için sporcular var. Ard arda gencecik sporcuların burayı ziyaret halindeyken vefat ettiğinin mesajları geliyor. Güreşçiler, voleybolcular, futbolcular, basketbolcular sapasağlam gencecik insanlar ihmal kurbanı oluyorlar. İçimiz hem öfke, hem kırgınlık doluyor. Böyle zamanlarda sağlıklı dinleyebilmek, sağlıklı konuşabilmek çok zor. Ama dirayet göstermek gerek, soğukkanlı olmak gerek. 

İlk gördüğümde halının altına süpürülmüş bir bölge izlenimi görmek beni utandırmıştı. Şimdi halı silkelenince Deprem felaketi değil insanlık felaketi yaşadığımız ortaya çıktı. Bu çok daha yaralayıcı ve utandırıcı oldu. Gizlenen kabahatler su yüzünde yüzüyorlar. Ama koy verme zamanı değil, daha sıkı daha güçlü olma zamanı şimdi. Sadaka verip vicdanları rahatlatmaktan öte neler yapılacağının düşünme zamanı. Bir daha sadakaya muhtaç olmasın kimse diye düşünme zamanı. Kurtulanları ve kendimizi nasıl iyileştirebiliriz diye düşünme zamanı.  Bir başkasını gerçekten nasıl daha iyi yapabiliriz diye düşünme zamanı. Giyinme, Gıda, barınma,ilaç çok önemli - evet , bunların yanı sıra kitaplar, oyuncaklar, sanat ve yine sporu ulaştırma zamanı. İnsanlığımızı iyileştirecek şeyleri ulaştırma zamanı. Tam da o sırada yine üzücü bir haber alıyorum, iki gencecik kürekçimizi depremde kaybetmişiz. Yaşar Kemal'in romanlarından biri geliyor aklıma bir göç hikayesi anlatan "Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana..." Halbuki öyle berrak güzel yaşam kaynağı görmemiştim ben orayı görene dek... Şimdi yine göçler hızlanacak Doğu'dan Batı'ya oysa bir sonraki deprem Batı'yı vuracak diyorlar. 

Üzücü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Beni maraton boyunca takip eden,  "He-man " adını verdiğim genç kürekçimiz Hüseyin'in ailesini depremde kaybettiğinin haberi geliyor. Çok üzgünüm. Ve fark ediyorum ki çok uzun zamandır, 1999 dan beri çok üzgünüm. Artık yaşam kaynaklarımızı ve insanlarımızı çar çur etmeye son vermenin zamanı. Artık kürek başına insanlığı iyileştirmek için geçme zamanı... Artık doğru zamanda doğru yeri aramakla geçirmeyeceğimiz, yaşadığımız yeri doğru yer yapma zamanı... Artık gölgelerimizle değil de kendi benliğimizle varlığımızı ortaya koyma zamanı... Güzel Hayallerimiz var burası için...

Commagene Harabeleri - Fotoğraf Serhat Dizdaroğlu, Kasım 2022
 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...