WOLF - KÜREK SPORUNDA YENİ GİRİŞİMLER (GİRİŞİMCİLİK VE TEKNE ÜRETİMİ 3)

 On yıla yakın kürek çekiyorum, Bu on yılda kürek sporunun her geçen gün daha popüler hale gelişini gözlüyorum. Bir çok insan benim gibi. Başlayan herkes bu sporu çok seviyor. Çünkü büyülü bir spor. Ancak tekneye oturan anlayabilir. Zamanla benim için yaşam boyu deneyimlediğim Dünyanın hemen her yerinde kadınların çoğunun hayatın kenarında kalmış olması durumunun, bu sporla evrilebileceği konusunda da, didiklediğim ve bunu sembol olarak tuttuğum bir nokta oldu. Daha çok insan kürek çekebilse, daha çok kadın bu sporu yapabilse Dünya daha iyi bir yer olacak. Daha çok kürekçi yetiştirmek için ilk karşımıza çıkan engel ise malzeme sorunu. Kıt kaynakları verimli değerlendirme telaşından yola çıkan iktisat bilimi her yerde karşımızda duruyor. Bana göre iktisat, matematiğe dökmeye çalıştığımız sosyal, duygusal kararları rasyonalize etme gayretidir. Benim tecrübeme göre iktisatçıların geleceğe fal açma çabaları çoğunlukla başarılı değildir. Geçmişi ise çok güzel izah ederler, çıkarılması gereken dersleri bize iktisatçılar öğretir. İşletmeciler ise mevcut konjonktürde hayatta kalmak için uğraşırlar. Biraz daha eylemseldirler. Girişimcilik ise eylemciliğin biraz daha ötesinde kahramanca bir aktivizm gerektirir. Şu an okullarda ayrıca ders olarak okutulmaya başladı. Lise öğrencileri bile bunun için ders alıyorlar. Çünkü girişimcinin eylemin yanı sıra sağduyusunun, hayallerinin olması ama maceraperest olmaması gerekir. Bunu da iktisatla şimdilik çözemiyoruz. Bu yolculukta 'Hayal Rotanızda' bu blogda yeni bir seri oluşmaya başladı. Kürek sporu ile ilgili girişimcilerin serisi olgunlaşıyor. 

%100 YERLİ KÜREK MARKASI

Bu seri kapsamında bu hafta  kürek sporunun yeni bir girişimcisi ile sohbet etme fırsatı yarattım. Bizim sporumuz için malzemeye ulaşabilmek yolunda yeni bir ümit "WOLF". Teknenin kürek olmadan kullanılması mümkün değil, ve şimdi bizim Wolf adlı %100 yerli bir kürek markamız var.



Wolf'ün kurucuları İstanbul Kürek Kulübünün kurucuları olan Onur Şen, Barkın Acaralp ve Onur Çakal. Üçü de Beşiktaş'tan eski takım arkadaşı, üçünün de kürekçi olmalarının yanı sıra sürdürdükleri farklı meslekleri var. Farklı meslekleri olmasına rağmen kürek kulübünü kurmalarının sebebi ise, yeni gençleri kürek sporu ile tanıştırarak bir vefa gösterebilmek istemeleri. Modeli kurarken, master sporculardan gelen fonla gençleri desteklemek üzerine oturtmuşlar. Bir çok kürek kulübünün de benzer bir modelle çalıştığını biliyorum. Yazın gençlere yaz okulu açılıyor. Yaz okulunda bu sporu sevip yarışçı olacak kadar ilerlemek isteyen gençlerden ücret alınmıyor. Yarışçı genç takımın sponsoru, kulübün kendisi oluyor. Bu hafta işte bu kulübün;  İstanbul Kürek Kulübünün tesislerinde Wolf'ün doğuşu hikayesini dinleyip aktarmak üzere Onur Şen ile buluştum.

Soldan : Barkın Acaralp - Onur Şen - Onur Çakal


Onur Şen'i Türk Balık Adamlar Kulübünde küreğe ilk başladığım zamanlardan tanıyorum. O TBK'nın genç takımını çalıştırırdı. Biz de gençlerle birlikte olmaktan keyif alırdık. Zaman zaman gençlerin ergo antrenmanında önlerindeki camda bir cebir matematik sorusu görürdüm. Ergo çekerken matematik sorusu çözmeye çalışma fikri üniversiteden matematik bölümünden mezun olan Onur Şen'in kendisine ait. Gençlerin bazıları ergo böylelikle daha katlanılır oluyordu diye belirtiyorlar. TBK'daki o dönem genç kürekçilerin hepsi şimdi üniversiteli veya üniversiteyi yeni bitirdiler. Spor ve eğitimin bir arada yürüyebildiğinin en iyi göstergesi bu gençler diye düşünüyorum. O zamandan beri  Onur Şen'in üretmek ve imalat yapmak üzerine tutkusu olduğunu biliyordum. 

BAŞLAMAK İÇİN EN DOĞRU NOKTA: KÜREK İMALATI

Kürekler, tekneler gibi hem çok pahalı hem de bir kez zarar gördü mü, tamir edilse bile artık tam anlamıyla kullanılabilir olmuyorlar. Yenisinin ithalatı da epey vakit alıyor. Yani paranız bol olsa da epey bir süre malzemeye kavuşmak için bekleniyor. Tekne üretebilmek çok daha kapsamlı bir üretim ve sermaye gerektiriyor. Kürek hem büyük ihtiyaç hem de üretim teknolojisi daha ulaşılabilir görünüyor. Belki de yerli bir imalata başlamak için en doğru nokta kürek imalatı.



Onur Şen voleybol ile spora başlayıp sonra arkadaş etkisi ile 1999'da küreğe geçmiş. Beşiktaş'ın hafif kilo ekibi ile çalışıyorken 2003 te Milli Takıma seçiliyor. Milli takımımızla Balkan şampiyonasında 2 çifte ve dört çiftede 2003 te ikincilik madalyası alıyorlar. 2005'te yine 2 çiftede, 2007 de ise iki tek ve dört tekte Milli Takımda mücadele etmiş. 2012 ye kadar kürek sporunun içinde kalıp, 2013 te antrenör olarak Türk Balık adamlarda görev yapmaya başlamış. 2019'da da Maltepe Parkurunda İstanbul Kürek Kulübünü üç eski kürekçi olarak kurmuşlar. 

HAYALLERİNİ TUTUYOR

"...2010 yılından beri tekne ve kürek üretebilme hayalim var..." diye belirtiyor, Onu Şen. Onun 'hayal rotasında' tekne ve kürek üretmek varmış ve şimdi hayallerini tutuyor. Bunun için ayrı bir şirket kurmuşlar. Kürek palasının tasarımını benim TBK'dan takım arkadaşım ve dostum olan Mimar İlker Başyazıcı çizmiş. İlker Başyazıcı'nın çok yaratıcı mimari tasarımlarının yanı sıra , kürek mayosu, tişört gibi başka tasarımları da var. Küreğin adının "İlker" koyulmasını teklif etmişler ama mütevazi arkadaşımız kabul etmemiş. Esas uzun süreli büyük emeğin arkasındaki isim sizsiniz demiş. 

"Wolf" ismini insanlığın ilk doğuşu ile ilgili mitolojik hikayelere konu olan Kurt'tan esinlenerek, gücü, çevikliği ve kurtarıcı gibi vasıfları temsil ettiği için koymuşlar. Kurt, mitolojide hem Roma'nın kurucusu olan Romus ve Romulus'u koruyup güçlendiren, hem de Oğuz Kağan destanında Oğuzhan'ı koruyup besleyen koruyucu gücü sembolize eden mitolojik bir kahraman. Biraz araştırınca hem hemen her kültürün (Uzak Doğu'dan Amerika'ya, Kuzey Kutbu'ndan Güney Afrika'ya) mitolojide 'kurt' motifine rastlandığını gördüm. Yazı sonuna ilgilenenler için bir kaç makale bırakıyorum. "Wolf" ismi böylelikle ileride yurt dışına açılabilirlerse de kolaylıkla kullanabilecekleri bir isim olarak düşünülmüş. 

Mimar İlker Başyazıcı - Wolf'ün pala tasarımını çizdi 

Wolf'ün palasının yanı sıra, şaftı, topaçları ve (Sleeve) bilezik gibi tüm plastik parçaları dahil olmak üzere yerli üretim. Pala ve Şaft %100 karbondan üretiliyor ve böylelikle daha sağlam bir malzeme oluyor. Şu anda Braca markasının kalitesi ile aynı seviyeyi yakalamışlar. 

İKİ YILA YAKIN SABIRLA SÜREN MÜCADELE

İşin modelleme kısmı bir yıla yakın sürmüş. Kürek palasını ve şaftını yapabilecekleri bir makineyi öncelikle tasarlamış ve üretmişler. Makinanın üretimi tamamlanınca palanın modellemesi için Kulüp master sporcularından İlker Başyazıcı yaklaşık üç metrelik kürekle bir artı bir evinde aylarca modeli hazırlamış. İstanbul Kürek kurucuları sabırla defalarca bir ileri bir geri bir çok deneme yapmışlar iki yıla yakın süren mücadelenin sonunda ilk su denemesi  21 Mart 2022 de yapılmış. 



İlk ürünleri alanların geri bildirimleri ile Wolf'ler daha da iyileştirilmiş ve iyileştirilmeye devam ediyor. Belki de bir yıl içinde concept, crocker veya ondan daha iyi bir modeli de geliştirebilirler. Yaşam döngüsündeki ve kürek döngüsündeki sonsuz daha iyi olma arayışı gibi, zamanla olgunlaşmak ve daha iyi küreği bulma yolculuğu bu.  

Tasarımın yanı sıra ham madde için gereken malzemeyi de uzunca bir süre araştırmışlar "...Yönsüz elyaf Türkiye'de bulunmuyor..." diye belirtiyor, Onur Şen. Yurt dışından getirilen küreklerin palaları yönsüz elyaf, parçalayıp baktığınızda katmanlı olduğunu görüyoruz. Wolf ise karbondan yapıldığı için yönsüz elyaftan daha sağlam. İthal palaların çarpmalar veya çeşitli nedenlerle parçalandığında katmanlar halinde açıldığını görebiliyoruz. Karbon daha pahalı malzeme olsa bile Wolf'ün yerli imalat olması; onun ithal ürünler arasında fiyatta daha avantajlı durumda olmasını sağlıyor. Üstelik satış sonrası hizmet alabilmeniz çok daha kolay, hızlı, erişilebilir ve ekonomik. Pala'nın renginin siyah olması onu diğerleri arasında farklı ve belki de havalı kılıyor. Ama isterseniz boyayarak takımınızın rengini vermeniz mümkün. 


Şu anda üretim için gereken fırın ve makinalarının tamamını da kendilerinin imal etmiş olduğu  bir üretim tesisileri var. Üç arkadaşın hayali Wolf ile Avrupa'ya açılmak. Kürek Teknesi pazarının Dünya'da her yıl %4,5 büyüme oranı ile büyümeye devam eden bir pazar olduğunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Yani hayallere ulaşmak her zaman sağ duyu ile mümkün. Bu konuda Onur Şen ve ortakları Barkın Acaralp ve Onur Çakal KOSGEB desteklerini takip ediyorlar. Girişimcilere verilen bu desteklerle başarı hikayeleri zaman zaman sosyal medyada görmekteyiz. Tabii öncelikle sağlam tabanlı hayallere ve güzel ifade edilmiş bir proje dosyasına ihtiyacınız var. Gençlik Spor Bakanlığının da yerli spor malzemeyi teşvik etmek için geliştirdiği bir program varmış. Spor malzeme sorunumuz için burada da teşvikler bulabilmek mümkün. 



Kafamda dönüp duran aynı soruyu Onur Şen'e sormadan duramıyorum tabii...acaba olimpik tekneyi ne zaman, nasıl üretebiliriz? Onur Şen'e göre "...Olimpik tekneyi üretmek için biraz daha olgunlaşmak gerekiyor tek çifte için 5-6 kalıp lazım, belki öncelikle bizim ülkemizin ortalamasına göre 70-80 kg ile başlanabilir ama bunun için de yine aslında master veya hobiciler için olimpik tekne pazarının gelişmesi gerek. Çünkü yarışçı gençleri rekabette eşit tutabilmek için hepsini benzer teknelerle yarıştırmak gerekir, bununla ilgili uygulamalar geçmişte ülkemizde yapılmıştı... " diyor. 

Farklı yerli üretim denemeleri var geçmişte, yakında bu hikayeyi de bu blogda okuyabileceğinizi umuyorum. Ben araştırıp didiklemeye devam ediyorum. Tekne yapımı içinde zamanın ruhu oluştuğunda yerli ve uluslararası rekabet edebilen, sürdürülebilir tekneleri göreceğimize inanıyorum. İhtiyaç olan biraz zamanın ruhu, biraz girişimcilik ruhu.  

Wolf'e başarılar ve 'Hayal Rotalarında' pruvalarının neta, denizlerinin sakin olmasını diliyorum. Ve tüm "Hayal Rotanızda" okuyucularına da ümitle hayal kurabildikleri sağlıklı bir 2023 yılı diliyorum. 


Mitolojide Kurt ile İlgili Araştırma Makaleleri:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/857517

https://arkeofili.com/antik-romanin-kurulus-efsanesi/

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/ET002793.pdf

GSB Proje Destekleri İle İlgili Kılavuz:

https://gsb.gov.tr/dosyalar/proje-destegi/2020/2020-1_GenelCagri_UygulamaKilavuzu-1.pdf

KOSGEB Destekleri:

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/liste/3/destekler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...