ROWERMIND - KÜREK SPORU İLE KİŞİSEL GELİŞİM
Mindfulness son yılların popüler kavramlarından biri olarak yaşamımızda. Türkçeye genellikle farkındalık olarak tercüme ediliyor. Farkında mıyız? Neyin, ne kadar farkında olmalıyız? Farkında olmamak kendimizle mi ilgili? yoksa kendimiz dışındaki her şeye karşı bir sorun mu? Bu sorunun boyutu saygı, nezaket, özen, şefkat, affetmek, kabul etmek gibi çok boyutlu bir prizma ya da sabır küpü gibi elimizde değiştirdiğimiz bir konu mu?
Farkında olmak yepyeni bir kavram değil elbette ama bunun terapiler ve kişisel gelişim seminerleri şekline dönüşerek profesyonelleşmeye başlaması yeni. Sıklıkla kişisel gelişim uzmanları, psikologlar, yoga eğitmenleri, zaman zaman yaşam koçları tarafından dile getirildiğini duymaktayız. Konu antik çağlardan bu yana pek çok felsefecinin işlediği bir konu ama bunun terapi haline gelmesi modern zamanın konusu.
Hızlanan ve kalabalıklaşan modern yaşam biçimleri içinde nefes almayı bile unutarak yaşadığımız bu çağda, bir de baktık ki Dünya çöpten, zihinlerimiz ise sisli bir kaostan göz gözü görmez halde bulunuyor. Kendimizle, diğer insanlarla, çevremizle, ailemizle, doğayla ilişkilerimizde kaos içinde nefes almayı unutmuş haldeyiz. Nefes almak doğduğumuz andan itibaren doğal ve otomatik olarak yapılan bir içgüdü iken, bunun için bile terapiye ihtiyaç duyabiliyoruz. İşte bir yandan minimalizm, sadelik istiyorum diye bağırıp, öbür yandan sırtımızdaki heybemizi sürekli bir şeylerle doldurduğumuz hayat içinde mindfulness eğitimleri bize bir katkı sağlayabiliyor.
Bu hafta sizlere kürek sporu ve mindfulness eğitimlerini bir arada uygulayan çok özel bir kuruluşu tanıtmak istiyorum. Üç ortak Ferit Toska, Gizem Toska ve Orhan Öztürk tarafından kurulan Rowermind. Benim gibi pek çok kürekçi "Kürek sadece bir spordan ötedir" diye hissediyor. Rowermind bu hissettiğimiz ama adlandıramadığımız duyguyu, bir iyi oluş pratiği halinde kürek teknesi üzerinde uygulayabiliyor. Kürekçiler için bu eğitimlerle çok özel bir farkındalık ve performans gelişimi fırsatı yaratılabilir. Aynı zamanda bugüne kadar hiç kürek çekmemiş birinin, özel ve farklı bir mindfulness terapi deneyimi elde etmesi de mümkün.
Dr. Gizem Toska deneyimli bir psikolog, Dr.Ferit Toska ise hem Galatasaray'ın eski kürekçilerinden hem de Matematik uzmanı, Orhan Öztürk de deneyimli bir psikolog, o da Galatasaray'ın eski kürekçilerinden ve aynı zamanda kürek antrenörü. Üç arkadaşın ortak yönü üçünün de Boğaziçi Üniversitesinde eğitim almış ve üçünün de kürek sporuna düşkün olmaları. Üçünün de profesyonel hayatları devam ediyor. Bodrum'da Halikarnas Kürek Takımında bir antrenman sonrası fikir ortaya çıkmış ve kürek sporu ile mindfulness'i birleştiren bu eğitime katılan kürekçilerden de, bu spora mindfulness öğreneyim diye başlayanlardan da çok güzel geri bildirimler almışlar. Bu yıl artık bu eğitimlere İstanbul'da da ulaşabilmeniz mümkün. Aşağı yukarı en az bir saati su antrenmanı olmak üzere toplam bir buçuk saate yakın süren bir eğitim. Genelikle üç kişilik gruplar halinde ve dört eğitimlik paketler halinde yapılmakta.
Mindfulness temelinde anda kalmayı, anı yargısız olarak gözleyip olduğu gibi kabul edebilmeyi gerektiriyor. Rowermind ekibi kürek sporunun bu olguyu yaratabilmekte fırsatlar sunduğunu belirtmekteler. Geçmişi limanda bırakıp yola çıkabilmek, geçmişin yükünü taşımadan sadece tek bir kürek alırken teknenin akışı, paladan damlayan suyun sesi, pruvadan gelen şırıltı, doğanın içinde etrafta olup bitenler, odağınızı gelecek ve geçmişten arındırarak bu ana getirebilme becerisini geliştiriyorlar. Onların deyişiyle, tek bir kürek alışta o anda sadece gözleyerek veri toplarsınız ve kendiniz ile buluşup onu daha iyi tanırsınız diye belirtiyorlar. O alınan küreğin ideal olup olmaması, en iyi olup olmamasının önemli olmadığını hissetmeye başlıyorsunuz. Mindfulness özünde bize yargılamamayı öğretiyor, bizi her tür yargıdan bağımsızlaştırıp özgürleştiren bir pratik. Her kürek şimdi ve burada olmanın bir parçası. "..Ben izliyorum. İzlemek seçeneklerimi artırıyor...." bu düşünce ve bu çeşitlilik tekniğe de olumlu etki ediyor. Böylece her kürek sizi bir adım daha özgürleştiriyor, sizi şimdinin sonsuzluğunda daha iyi hissettiriyor. Şimdinin sonsuzluğunu ve bu anın aslında olması gerektiği gibi olduğunu hissedebilmek.
Rowermind ekibi, bazı kürek drillerini mindfulnese göre modifiye etmişler. Kürek drilleri ile birlikte nefes ve meditasyon egzersizlerinin bir kısmı kürek çekerek yapılırken, bir kısmı tekne hareket halinde değilken yapılabiliyor. Zihinlerimiz çok dolu, ve zihni şimdi burada ve yargısız olarak tutabilmek sadece gözlem yapıp veri toplayabilir halde tutabilmek antrenman isteyen bir dizi uygulama gerektiriyor. Çünkü küçüklükten itibaren büyüme süreci içinde belli yargılarla büyütülürüz ve hayata baktığımız pencere ve beraberinde davranış açımız daralır. Yeniden zihni ve kabul edebilme yeteneklerimizi geliştirmek bu eğitimler sayesinde mümkün. Şu anda, burada olmak ve yargısız kabullenmek, bir şey yapmamak değil ama daha geniş bir perspektifte seçeneklerimizi görüp zenginleştirebilmek demek.
Yaşamı genellikle otopilotta yaşıyormuşuz. Farkındalık eğitimleri yaşamı otopilottan manuel vitese almak olarak tarif edilebiliyor. Ve bu egzersizler bizim zihinsel kas antrenmanı yapmamızı sağlıyor. Sinirsel yollar ve hücreler arasındaki bağların, bu çalışmalar sayesinde daha hızlı kontak kurduğu bilimsel olarak görülmüş. Sinirsel akışlardaki kontakları hızlandırmak için duyuları kullanarak yapılan antrenmanlar var. Bu duyulara göre durup farketme çalışmaları çıpa diye adlandırılıyor. Kürek teknesinde otururken bedende, teknede, suda, doğada olan pek çok unsuru çıpa olarak kullanma fırsatı olduğunu belirtiyorlar ve çıpaları farkettikçe hem teknenin süzülme performansı iyileşiyor hem katılımcının zihin performansı gelişiyor.
Rowermind ekibine göre, durağan meditasyon ve nefes egzersizlerinden sıkılan katılımcılar için bu hareket halinde, doğanın içinde yapılan pratikler çok verimli oluyor . Hassasiyet ve ihtiyaçlar sinir sisteminin konuları. Ve sinir sisteminin bu pratiklerle güçlendiği görülmekte, bu da psikolojik bir iyi oluşu beraberinde getirirken, acı ve ağrı yönetiminde de fayda sağlamakta diye belirtiyorlar. Kürek egzersizleri ile zenginleştirilen mindfulness pratiklerinin tüm bu güçlenme ve ağrı yönetimlerindeki faydaları sağlamak üzere bize ilave seçenek sağladığını görmekteyiz.
Küçük farklılıklara bakabilme ama orada takılmadan kendini iyi tutabilme becerisi kürek sporu ve mindfulness pratiklerini bir arada kullanabilmek sadece bireyler için değil kurumlar için de iş birliği yapabilme ve takım olabilme becerilerini kuvvetlendirmeyi, verimli stres yönetimi yapabilmeyi, dolayısıyle daha fit ve verimli şirket yapıları oluşturabilme fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Kurumlarınızda birbirine köstek olmayan departmanlar istiyorsanız, üst düzey direktörleri aynı tekneye oturtup kürek çektirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Hatta kürek kulübünüz varsa ve üyelerinize yeni bir ürün sunmak istiyorsanız da tavsiye ederim. Kulübünüz farklılaşacaktır.
Bireysel olarak kendiniz için veya kurumunuz için farklılık yaratmak istiyorsanız iletişim için yazı sonunda web adreslerini bulabilirsiniz. Yaşam ustası olma yolunda bir basamak daha fark edeceğinizden, artan seçeneklerinizle eskisinden daha özgür olacağınızdan emin olabilirsiniz. Kürek sporunun ne kadar muhteşem bir spor olduğunu hatırlamak isteyen eski kürekçilere olduğu gibi kürek sporuna yeni başlayacaklar için de en iyi başlama yeri olarak tavsiye ederim. Rowermind ekibini küreği zenginleştirdiği için kucaklarken, bu hafta kendimizi farketmek ve farlılıklarımızla zenginleşebilmek için kürek çekiyoruz.
https://www.rowermind.com
Yorumlar
Yorum Gönder