KÜREK TEKNESİNDEN ÇIKAN SES İLE ŞİFA

 Evvelki hafta okuduğum İsmail Güzelsoy'un "Avucumda Rüzgar Var" romanı, Türk Sanat Müziği üzerine, eski bir kültürü saygıyla selam durarak hatırlatan müthiş bir masalı anlatıyor. Kitap ud (ut) enstrümanı, ve Türk Sanat Müziği makamları ve ritimleri üzerine yazılmış etkileyici bir eser. Beni düşündüren ise, roman boyunca insanı iyileştiren bir müzik bestesinin masalsı geçişlerle ağaçlarda, boğazın sularında, denizin dalga sesinde, kuş sesinde, rüzgarın uğultusunda ve insan ruhunda aranıyor olması idi. 

İnsanı ses ve müzikle iyileştirmek, mümkün mü?

1992 yılında Edirne Bayezit Külliyesi restorasyonu yeni bittiğinde eşimle orayı ziyaret etmiştik. Bu eski tıp okulunda hastaların su sesi ve müzik sesi ile iyileştirilmeye çalışıldığını öğrenmiştim. O dönemin hekimleri müzik sesi ve akan su sesi ile ruh hallerinin değiştiğini gözlemlemekle kalmamış, bazı fiziksel rahatsızlıkları, ağrıları vs de Türk müziği makamları ile iyileştirebildiklerini gözlemişlerdi. Farabi'nin bu konuda bazı notları da mevcut. Merak edenler için bu listeyi içeren iki ayrı makalenin linki yazının sonuna ekledim.

Equalizer Görseli

 Daha da eski antik çağlarda mağaraların içinde damlayan su sesleri ile şifa bulmaya çalışanlar olduğunu da Barış Özcan'ın podcastinde dinledim. İnsanlar damlayan su sesinin yankısı ile oluşan tınılarla şifa bulmaya çalışıyorlarmış.

Aynı konuyla ilgili Oliver Sacks'ın da araştırmalarını içeren "Müzikofili, Müzik ve Beyin Hikayeleri" adlı bir kitap var. Müziğin insan nörolojik sağlığında gözle görülür etkileri olduğu anlatılıyor. Bilim adamları biraz daha derine inip hangi frekanstaki seslerin bizim üzerimizde nasıl etkileri olduğunu da araştırmış. Düşük frekanslar ile yüksek frekanslar insan ruhunun durumunu şekilden şekile sokabiliyor. Depresyona sokan, neşelendiren, sakinleştiren, ümit veren veya agresifleştiren farklı frekanslar var. 

Biraz inceleyince bu ses terapisini uygulayan yerler olduğunu da gördüm. Ne kadar bilimsel bu yerler onu bilemiyorum. Ama kendi kendinize de bazı denemeler yapabilirsiniz. Bunalıma girmeye mi yaklaştınız hemen Farabi'nin tavsiyesi üzerine Rast Makamından bir parça dinleyebilirsiniz. Ya da sakinleşmek ve huzur için Neva makamından bir Türk Sanat müziği parçası dinleyebilirmişsiniz. Trafik sıkışmış işe geç kalıyorsanız agresif bir pop şarkısı yerine sakinleştirici bir piyano parçası; mesela Beethoven Ay Işığı Sonatını dinlemek, istenmeyen bir kazayı önlemeye yardımcı olabilir. Ya da tam tersi uzun bir gece yolculuğunda şoför sizseniz fazla sakinleştiren bir müzik dinlemek uyumanıza ve bir kazaya neden olabilir. 

Barış Özcan'ın (111Hz) pod castlerinde bahsettiği üzere belli frekanslardaki sesler, beyindeki nöronları ve sinir hücrelerinden yayılan dalga boylarını dolaysıyla bizi etkileyebiliyormuş. Mesela 111Hz ağrı kesici özelliği olan bir frekansmış, ve annelerin söylediği ninnilerde bu frekansa çok rastlanıyormuş. Kekemeliğe iyi gelen olduğu gibi, hiperaktiviteyi azaltan frekanslar varmış.

Kalp Ritmi , Kürek Temposunu gösteren  
Isınma - Interval ve Soğuma Antrenmanının Tamamının Görseli

Belki bazı liderleri sadece seslerindeki bu özel frekans yüzünden dinlemeyi seviyoruzdur. Bazı liderleri ise ağızları ile kuş tutsalar bir türlü beğenemiyoruz. Bazı ses sanatçılarının fanatiği olunabiliyor. Bazı filmleri çok iyi senaryoları olmasa da müzik ve efektleri yüzünden çok beğenebiliyoruz. Tabii ses bilimini en çok kullanan sektör yine sinema ve reklam sektörü oluyor sanırım. Hangi nöronumuzu nasıl etkileyeceklerini bildikleri için bazı sesler ile düşüncelerimizin dışarıdan manipüle edilme olasılığı mevcut. 

Bizim kürek çekerken iyileşme duygusu yaşamamızın sebeplerinden birinin bu ses terapisi olduğunu düşünüyorum. Kürek sonunda çıkan tık sesi, kürek başında palanın suya girerken çıkardığı özel ses, tekneyi sürerken çıkan su sesi... ve o doğru süzülüşteki ses belki de bir çeşit bağımlılık yapıyor. Yol boyu o sesi arayışımız var. Bu rastlantı olamayacak bir benzerlik diye düşünüyorum. Bu kadar hayal gücünü ve yaratıcılığı tetikleyen bir idman başka spor dalında yok. Bu seslerin ritmi ile teknenin bir müzik aletine dönüştüğünü hep düşünmüştüm. Teknenin çıkardığı bu seslerin bizi nöral olarak iyileştiren sesler olabileceği üzerine ise bir hipotez olduğunu duyuyorum ama hiç yazılı bir dökümana rastlamadım henüz. 

Her zaman müzik setlerindeki equalizerların ışıklı görsellerini kalp ritmini gösteren grafiklere benzetmişimdir. Kalp ekografilerinin temeli zaten aynı prensibe dayanıyor. Buna bir de kürek temposunu üst üste çakıştıran grafik eklenince bu ses şifasının, kürek şifasına benzer bir resim çıkardığını düşünüyorum. Sizce de benzemiyor mu? Bu grafik benzerliği kürek sesi şifası hipotezini yazılı hale getirmek için bir başlangıç olur mu dersiniz?

Keşke bu tekne seslerinin frekans boylarını ölçme fırsatımız olsaydı. Kürek sporunun mistik bir yönünü daha bilimsel bir yere koyabilirdik. Kürek sporunun terapi eden bir spor olduğunu söyleyip duruyoruz ama bilimsel değil de içgüdüsel olarak söylüyoruz aslında. Mucizevi bir spor olabilir mi? Yoksa ben mi çok anlam yüklüyorum dersiniz? Yine de eğer bir ses terapisi almaya niyetliyseniz bir de kürek sporunu deneyin derim. Gözlerinizi kapatarak yapılan bir teknik antrenman var. Teknenin sesini dinlemek, rüzgar ve suyun akışının çıkardığı sesi dinlemek, sizi yaşamın akışında tutarak iyileştiriyor. Sizi kendi iç sesinizle buluşturarak, dengelenmenizi sağlayan bir zemine oturtuyor. 

Kürek teknesinin çıkardığı makam her ne ise farklı antrenmanlarda değişse de kalp ritminiz ve beyininizdeki nöronların frekanslarını etkileyerek bize iyi geliyor olabilir. Kürek teknesi en saf, en iyi niyetle sizi manipüle etmeden iyileştirmeyi vaat ediyor. Hala denemediyseniz, şimdi tam zamanı ...

"Kürek sporu hem su sesi ile hem tekne ve palaların çıkardığı özel bir ritm ve frekansla size iyi gelir." "Kürek Çekmek İyileştirir".

Sizce hangi antrenman hangi müziğe veya ritme veya makama denk bana yazarsanız çok mutlu olurum. İçinde Rock, Metal, Caz, Klasikler veya Türküler olsun. Bir müzik listesi oluşturalım beraberce :)



https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/106709

https://open.spotify.com/episode/08D6cynrXVIBMrAEObvtH9?si=ukQJlnTbTdeeKQkRZyKr4Q

https://open.spotify.com/episode/6mVn0eVlAO3YeBUORnUap8?si=TFI82I4hTbWcmfRwICYQOQ

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/219262

https://tumata.com/muzik-terapi/turk-muzigi-makamlari-ve-etkileri/

https://youtu.be/GEGminZhFNk

https://www.snexplores.org/article/ultrasound-treatment-kills-cancer-cells

https://www.researchgate.net/publication/228550675_WHAT_IS_SOUND_HEALING

https://open.spotify.com/episode/3uSPcU856wQ0MRVSNcHgSc?si=4FTk9ZDfS2S4FHNSZMRHdw

https://livetobloom.com/solfeggio-frekanslari-psikolojide-ses-titresimleri/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...