HENLEY REGATTA ARDINDAN İZLENİMLERİM

 Henley Regatta pandemiden önce gitmeyi hayal ettiğim bir organizasyondu. Ama ardından pandemi daha sonra ekonomik kriz olunca bu organizasyonu görmek ile ilgili ümidim kalmamıştı. Ancak varsa kaderde bazen kendiliğinden sana geliyor galiba istediklerin. Kardeşimin ev sahibinin Henley üyesi bir eski kürekçi olması, ve bize davetiye göndermesi büyük sürpriz oldu. Dünyanın en önemli kürek organizasyonuna şahitlik edip, gördüklerimi kendime saklamam doğru olmazdı. Bu yüzden bu bayram sizlerle bu kürek festivali nasıl çalışıyor, gözlemlerimi aktarmak istedim. Kim bilir bir gün bizde de gelenekselleşen kürek bayramları olur bir gün. Her şey merak ve istek ile başlıyor.

Henley Royal Regatta 2022 Final Günü

Henley Royal Regatta İngiltere'de Henley kasabasında Thames nehri üzerinde yer alan bir parkur üzerinde yapılan 1 mil 550 yarda (2112m) uzunluğunda ve 1839 yılından beri düzenlenen çok popüler bir organizasyon. Aynı parkur üzerinde farklı tarihlerde Henley Kadınlar , Henley Masters, Henley Town ve Visitors Regatta olmak üzere üç ayrı yarış daha var. FISA (Dünya Kürek Federasyonunun) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin ve Britanya Kürek Federasyonun tanıdığı özel kuralları olan bir organizasyon. Bir seferde parkurda sadece iki yarışmacı yer alıyor, iki tekne arasında kulvar ayıran bir mantar dizisi yok.   Yarış parkurunu seyirciden ve ısınma bölgesinden ayıran ahşap kütüklerden oluşan bir sıra  var. Yarış sahile o kadar yakın geçiyorki üçüncü kulvar ısınma kulvarı, dördüncü kulvarda da seyirci oturuyor gibi hayal edebilirsiniz. İki ayrı ara zaman tutuluyor. Bu bölgelerde zaman tutan hakemlerin durabileceği su üzerinde minik kulübeler var. Birinci bölgeye Barrier, ikinci bölgeye Fawley deniyor. Ücret ödeyerek seyircilerin oturduğu iki ayrı bölge var. Bu bölge yarışın son metreleri olan Fawley noktasını ve Finiş bölgesini görmekte. Burası da yarışın en can alıcı atağın yapıldığı yer. 

Bu organizasyonda yarışabilmek için ulusal federasyonunuzun tanıdığı bir kulüp veya sporcu olmanız gerekiyor. Regatta organizasyonu ile sürdürdüğünüz bir ilişki olması gerekiyor. Bunlara rağmen Regatta Organizasyonu sizi yarışa kabul edip etmeme hakkını saklı tutuyor. Bizim ülkemizden Galatasaray Kürek Takımı eski yıllarda bu yarışa katıldı. Bu yıl da Çin Milli Takımı, Avusturalya'daki kulüplerden katılımcılar, Alman Tek çifte kürekçi Oliver Ziedler'i  seyretme imkanı oldu benim için. İngiliz St. Paul okulu sekiz tek erkek takımı içinde bir Türk Öğrenci Alp Karadağ'ı seyredip, ailesi ile tanışma fırsatı da yakaladım. 

Henley Royal Regatta Sponsorlarının Sergilendiği Tabela


Prenses Elisabeth Challenge Kupası Kazanan St Paul Junior 8 Takımı


Tekneler yarışa uğurlanırken çok etkileyici bir seremoni yapılıyor. Aileler, takım arkadaşları, kulübün masterları ve tüm elemanları tekne kayıkhaneden çıkarken alkışlamaya başlıyor. Suya inince büyük bir alkış ve tezahürat tekrar duyuluyor. İskeleden ayrılınca bir daha ve ilk kürek alındığında tekrar coşkulu alkışlarla takım uğurlanıyor. İskele yanında St Paul takımı suya inerken bu tezahüraati yapan 100'e yakın insan vardı. Müthiş bir coşku ile takım yarışa yollanıyor. Sonra koşup tribünde yerinizi alıyorsunuz. Tribünlere yarışı anons eden anlatıcı tarafsız olarak, yarışın nasıl başladığını hangi takımın önde olduğunu Barrier noktasını geçiş derecelerini yayına veriyor. Önde olan takımın taraftarı yine bu anonsa coşkulu alkışlarla eşlik ediyor. Sonra takım önünüzden geçerken yine bir alkış tufanı kopuyor. Tüm tezahüratlar olumlu motivasyon içeren sözcüklerden oluşuyor. 

Tekneler Yarışa Uğurlanırken (Fotoğraf Serhat Dizdaroğlu)

Seyircilerin hepsi için bir kıyafet zorunluluğu var. Erkekler için kravat ceket şart, kot pantolon ve şort yasak. Kısacası herkes bayramlık kıyafetleri ile orada diyebiliriz. Müthiş bir özen, seyirciye, organizasyona, sporcuya, kulüplere ve kendilerine duydukları üst düzey bir saygı hissediliyor. Bu yüzden bir geleneği inşa etmeyi başarmışlar. Dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olmuş. Burada yarışmak her kürekçinin hayali iken bir yarış izleyebilmek de kürekle ilgili herkesin hayali durumuna getirilmiş. İşte bu yüzden bizim kürek federasyonunun Marka Kurulu oluşturmasının çok doğru bir adım olduğuna inanıyorum. 

Henley'de kürek organizasyonları ile ilgili ufak bir sanayi yaratılabilmiş görünüyor. Binlerce seyircinin katılımı söz konusu. Seyircinin ihtiyaçlarını giderebileceği, birbiri ile sosyalleşebileceği büyük beyaz çadırlar kuruluyor. Bunların içinde dilerseniz yarış yayınını canlı izleyebileceğiniz büyük ekran televizyon ekranları mevcut. Seyirci dilerse arabasıyla ulaştığı yarış yerinin arka tarafında kendi sandviçleri ve içecekleri ile piknik yapabiliyor. Dilerse pek çok catering çadırı da var. Kesenize göre yiyecek içeceğe ulaşabiliyorsunuz. Pek çok resmi hediyelik satışı yapan çadırlarda var. Burada kalem anahtarlık gibi ufak tefek şeylerden, şapkalara, ceketlere saatlere kadar geniş bir yelpazede Henley logolu bir şeyler satın almak mümkün. Ayrıca kasaba içindeki restoran ve  oteller dolup taşıyor. Böylelikle sistemin çarkları dönüyor. 

Henley Royal Regatta Final Günü

Beni en çok etkileyen diğer bölüm ise Henley organizasyonunu yapan Stewards diye adlandırdıkları üyeler oldu. Steward olabilmek için Henley'de bir zamanlar yarışmış bir kürekçi olmanız gerekiyor. Başvurunuz 3-5 yıl arası değerlendiriliyor sonra belki kabul ediliyorsunuz. Stewards Organizasyonun maddi, manevi her konusunu en ince detayıyla planlayıp organize ediyor. Sponsorluklar, yerleşimler, sunulacaklar, yarış ve ödül organizasyonu, basın ile ilişkiler vs. Kendi aralarından seçtikleri bir icra kurulu var. O yönetiyor. Başkanı bu yıl bir dönemin eski efsane kürekçilerinden Sir Steve Redgrave. James Cracknell'ın da hocası olduğunu orada öğrendim.  Yarışlara öğle yemeği arası veriliyor, ve çay saati geldiğinde günlük organizasyon tamamlanıyor. Üye olan Stewardlar için ayrı bir seyir yeri var. Finish çizgisine yakın. Yemek yedikleri çadırda upuzun beyaz örtülü masalar bulunuyor. Masalara gelen eski kürekçi ve ailelerini karışık oturtan garsonlar var. Bizim yanımıza halen Henley Masterlarında yarışan E yaş kategorisi eski bir Cambridge kürekçisi denk geldi. Yemek boyunca, Türkiyede nasıl kürek çekildiği üzerine konuştuk. Birbirimize ellerimizi gösterdik. Sofra ortasında bulunan salata pilav patates gibi yemekleri birbirimize ikram ederek yedik. Bu yemeği paylaşmak bence çok bambaşka bir bakış açısı, hepimiz aynı spor sevgisinin etrafında oturmuş, duygumuzu paylaşabilme imkanına kavuşabiliyoruz. Bu belki de en önemli kısmıydı. Bizde de keşke böyle tüm kürek sporcuları aynı masa etrafında ekmek peyniri bölüşsek. Fairplay nedir? Anlamı sanırım bu nüanslar ardında. İlla büyük bir kahramanlık gerekmiyor.

Her final yarışına bir isim verilmiş. Bu da yarışları anlamlandırmak için çok güzel bir fikir bence. Head of Charles'ta da benzer bir uygulama var. Ben özellikle Tek çifte kadın yarışı için ilk kadın kürekçilerimizden birinin adının verilmesini çok isterdim doğrusu. Esas olarak yarışların hamisi İngiltere Kraliçesi ama pek çok da sponsor bulunuyor. Bu yüzden bazı yarışlara kraliyet ailesinin ünvanları verilmiş. Ancak eski Babası ve kardeşi eski Henley yarışçısı olan Amerikalı aktrist ve eski Monaco Prensesi Grace adına da bir kupa bulunuyor. Böylece bu kişilerin ilgisini ve desteğini de sonsuza kadar sistemde tutmaya devam edebiliyorlar. 

Final Günü Yapılacak Kupaların Zaman Çizelgesi


Kupanın özel adı olması sanırım Halkla İlişkiler açısından da bir kolaylık sağlıyor. Hem gelenekselleşme hem de kamu oyunun dikkatini çekme açısından avantaj. Hem tarihin hatırlanması, geçmişe saygı ve bugünü inşa edebilmek adına, hem de akılda kalıcılık adına güzel fikirler. 

Kadın kürekçiler 1975 yılında ilk defa dümenci olarak yer almışlar. Ancak, kadın kürekçiler yine epey bir kapı aşındırmışlar. Resmi olarak 1993 e kadar resmi kadın yarışı yok. Dğer deyişle 154 yıl erkek egemen olarak kalmış bu yarışlar. Kadın yarışlarının gösteri mahiyetinde mi olacağı, mesafesinin ne olacağı epey tartışılmış. İlk defa 1993 yılında tek çiftede, sekiz tekte ise1998 yılında resmi yarışmacı olabilmişler. Bugün kadın ve erkek kategorileri eşit sayıda açılıyor. Bizde de çok yakında bu seviyeye ulaşacağımıza inanıyorum. 2023 bunun için çok anlamlı bir yıl olurdu. Öyle değil mi?

Henley Regatta'yı izleyip bizde de olması için özenmemek mümkün değil. Tüm kulüpler tüm eski yeni kürekçiler  ve parkurda rakip ama parkur dışında aynı karavanayı ve coşkuyu paylaşabileceğimiz bol sponsorlu organizasyonlarımız olmasını diliyorum. Bu bayram hayalim, bir kürek bayramı olacak organizasyonlar olması. #hayalrotanızda #kürekteberaber #nesillercekürek



https://hrr-prod-assets-bucket.s3.amazonaws.com/2022/02/HRR-Qualification-and-General-Rules-2022.pdf

https://www.hrr.co.uk/about/organisation/

https://www.hrr.co.uk/racing-schedule/

https://celalgursoy.com/2015/05/29/henley-royal-regattaya-3-kez-katiliyoruz/

https://hwr.org.uk

Yorumlar

  1. Harika bir yazı çok teşekkürler. Orada yaşadığımda gitmek nasip olmamıştı sayenizde görmüş kadar oldum. Benim de kürekçi arkadaşlarımında böyle organizasyonların olması en büyük dileğimiz zira aktif sporu bırakanlar dağılıp gidiyor çoğunluk, ama böyle bütün klupleri birkeştirici ornaginzasyonlar olsa hala kürek ailesine aidiyet duygusunu yitirmemiş oluruz. Umarım bizimde böyle gelenekselleşen bir kürek bayramımız olur. Sevgilerimle
    Nalan Kalafat

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...