İÇİNDEN KÜREK GEÇEN SEYAHATLER

 Yarış sezonunu kapattıktan sonra kürek sporcuları genelikle aktif dinlenme denilen farklı branşlara yöneliyorlar. Çoğunlukla bisiklet veya doğa yürüyüşleri, koşu, yüzme gibi farklı spor branşlarında hem atletik gerilemeyi engelleyecek hem de ruhu ve beyni dinlendirecek aktivitelere yöneliyorlar. Ağrıyan sızlayan yerleri, varsa sakatlıkları iyileştirip, yeniden antrenman dönemine girmeye hazırlık yapıyorlar. Diğer spor branşlarında da benzer uygulamalar var. Bazı sporcular ise özellikle seyahat etmeyi sevenler kürek sporu ile birlikte yapabileceği seyahatleri tercih ediyor. Bu haftanın yazısı seyahat severler için ...

Eğer yarışmayı seviyorsanız, master kürekçiler için Dünya Kürek Federasyonu her yıl dünyanın başka bir şehrinde Dünya Masterlar Kürek Yarışmaları organize ediyor. Binlerce sporcunun katıldığı müthiş profesyonel organizasyonlar. Bu yarışlarda dünyanın her yerinden ortak bir spor sevgisi etrafında toplanan sporcular bir araya gelme, eğlenme ve yarışma fırsatı bulurken çevreyi ve çevre şehirleri de gezme fırsatı yakalıyorlar. Kendimden örnek vermek gerekirse 2016 yılında Kopenhag'da idi bu organizasyon ve takımca hem yarışıp, hem Kopenhag'ı gezmiş, yarış sonrası hızlı trenle İsveç'in başkenti Stockholm'e geçip iki günde orayı tanıma fırsatı bulmuştuk. 2017 yılında ise yarışlar Slovenya'nın Bled şehrinde idi ve Hem Slovenya'yı hem de Avusturya'nın biblo gibi olan kenti Salzburg'u gezebildik. 2018 Münih ve 2019'da Budapeşte ve ardından Viyana'yı görme fırsatımız oldu. 

5 Eylül 2017 Slovenya

9 Eylül 2019 Budapeşte

Yarışmayı sevmeyen kürekçiler için de müthiş gezi rotaları bulunuyor. Takımınızla veya ferdi olarak kürek seviyenize göre dahil olacağınız bir tekne tipinde Dünya'nın çeşitli yerlerini gezmek ve kürek çekmek mümkün. Bu seyahatlari inceleyebileceğiniz linkleri yazı sonuna ekliyorum. Örneğin Yunanistan'da Selanik, Avusturya'nın çeşitli gölleri veya Fransa nehirleri mümkün. Deniz Küreği ile Yeni Zellanda'da, Karayipler'de müthiş doğa manzaralı kamp ve kürek gezileri mevcut. Kanada veya İngiltere gibi sakin rotalar olabildiği gibi. İtalya'da festival olarak Venedik'te her yıl düzenlenen eğlenceli Voga longa etkinliği var. 

Voga Longa Kürek Festivali - Venedik

Eğer maceraperest bir şeyler arıyorsanız, kürek çekerek yapılan macera turları da bulunuyor. Yeni Zellanda, Tazmanya, Afrika, Kolombiya, Peru rotaları bunlar arasında. Tabii en çılgını Atlantik'i kürek çekerek geçen sporcular ve hatta Dünyayı kürek çekerek deniz üzerinden dolaşan çılgınlar mevcut. Bunlardan biri de bir Türk sporcu Erden Eruç, hali hazırda ikinci kez Dünyayı kürek teknesi ile turlamakta ve deniz kirliliği ile mücadele için fon toplamaya devam etmekte. Müthiş bir dayanıklılık ve irade gerekiyor. Erden Eruç Guiness rekorlar kitabına 15 dalda girmiş ve üç ayrı okyanusu kas gücü ile geçen olağanüstü bir insan; 'Çılgın Türk' , insanlara pes etmemek üzerine ilham olmaya çalışıyor.

Erden Eruç 2021 Dünya Seyahati Sırasında


Kendi önceliklerinize göre uzun veya kısa, tasarruflu veya hovardaca, biraz yemek, biraz kültür, biraz eğlence ve içinde spor olsun , yarışmalı veya yarışmasız dediğiniz noktada çok farklı kendinize uygun bir seçenek bulmak mümkün. Çok uzaklara gitmek istemez iseniz güzel ülkemiz sınırları içinde farklı organizasyonlar var. Eğer İstanbul'da günübirlik bir şey yapmak isterseniz . Anadolu yakasındaki kulüplerle Prens adalarına gidip, biraz yüzüp, biraz bir şeyler atıştırabileceğiniz keyifli bir rota var. Biz böyle bir turu İstanbul Kürek ile geçen hafta yapabildik. İstanbul'un en güzel ayı olan Eylül ayında harika bir sezon sonu aktivitesi oldu bizim için. Dilerseniz Bodrum, Göcek çevresinde böyle güzel turlar düzenleyen kulüpler mevcut. Bu organizasyonlar konusunda en tecrübeli kulüp ise merkezi Haliç İstanbul'da olan Vira Kürek. Bundan 7-8 yıl kadar önce Mac Spor Salonu ve Türk Balık Adamlar Kürek Kulübünün ortak olarak düzenlediği İstanbul - Bozcaada rotasında bir kürek ile seyahat planlanıp organize edildi. Bu seyahate katılan liseden sınıf arkadaşım bu macerayı anlata anlata bitiremiyor. 

12 Eylül 2021 Maltepe - Kınalı Ada - Kaşık Adası Rotası


Benim de Van Gölünde kurulan kürek kulüpleri ile Van Gölünde ve yine mavi yolculuk rotasında yapılacak bir kürek seyahati ile ilgili hayallerim var doğrusu. Gerçekleşirse sosyal medya üzerinden sizlerle paylaşacağım. 

Kürek sporunun kendisi içinde bir yolculuk barındırıyor. Bunu bir de böyle farklı rotalarla zenginleştirip, sizinle ortak bir keyfi paylaşan insanlarla tanışma fırsatları yaratan seyahatler yapabildiğinizde, dünyanın daha iyi bir yer haline geldiğini görme fırsatı yakalıyorsunuz. Nedense felaket tellallığı yapmayı seven medyaya çok kaptırırsanız depresyona girmek içten bile değil. Oysa güneş her sabah tüm hayat enerjisi ile doğmaya ve gündelik ama aslında hiç sıradan olmayan bu doğa olayına kürek teknesinde şahit olduğunuzda size içinizde ihtiyaç duyduğunuz güven ve ümidi tazeleme vaadini sunuyor. Yeterki palanızdan damlayan suyun sesine kulak verin. Yarın Çevreyi daha temiz, Dünyayı daha güvenli ve adil yapma fırsatımız yine olacak. Asla Pes Etmeyin, dinginlikle kalın ...


https://worldrowing.com/events/masters-rowing/masters-regatta

https://rowingtheworld.com

https://www.adventure.travel/tour-operators/rowing-the-world

https://www.youtube.com/watch?v=p980muriy6k Erden Eruç Belgeseli

http://www.istanbulkurek.com

http://virakurek.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...