KÜREKÇİNİN MANİFESTOSU - (ANLAMLI VE COŞKULU BİR YAŞAM YOLCULUĞU İÇİN)

 


İnsan yaşamında karşısına ne zorluklar çıkarsa çıksın kendi bireysel bütünlüğü varsa, hayatına anlam kattığı bir duruşu ve arkasında azimle durduğu bir rüyası varsa, o hayalinin ardından neşe ve bitmeyen bir heves, coşku ile koşturması mümkündür. Coşku olması hayatın zorluklarını olduğu gibi olduğu yerde park edip bir çocuk neşesi ile keyifle yolculuğunuza devam etmenizi sağlar. Zaman zaman kederlenmek doğaldır, ama buna kendini kaptırmamak işte bu anlamlı ve coşkulu hayat için de mümkündür. Bunun formülü kürekçinin hayat teknesinde kendine doğru hayal rotasında yaptığı yolculukta gizli. 

Geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Doğan Cüceloğlu'nun Savaşçı kitabı benim Kürekçi diye tanımladığım insanı tarif ediyor. Biraz sohbet, biraz felsefe karışık ve biraz kişisel gelişim kitabı niteliğinde bu kitap. Bu hafta, bu kitabı kendi kızıma okuması için önermek üzere tozlu bir raftan indirmiştim, ama ona vermeden bir göz gezdirmek istediğimde yeniden elimden bırakamadığımı farkettim. Sizin için kürekçi gözü ile özet geçmek istiyorum. Çünkü bu üç kavram gerçekten çok kıymetli kişisel bütünlüğe ulaşabilmek, yani kendine yapılan yolculukta kendinle ve gölgenle dürüstçe yüzleşebilmek, bu yolculukta coşkuyla anlam bulan hayatın tam olarak hakkını verebilmek.

Kürekçi, teknesi ile yola çıkmadan önce aklında gitmeyi hayal ettiği bir rota ve varmayı umduğu bir yer vardır. Gönlünü verdiği bir yolculuktur bu. Karar vermeden önce düşünür, inceler, gözden geçirir, acele etmez, çünkü bu uzun bir yolculuktur, herşeyi hesaba katar; yani havayı, rüzgarı, dalgayı, akıntıyı ve karar verirken özgür iradesi ile bu yolculuğa getirdiği bilinçten sorumluluk alarak bir seçim yapar. Rotasını belirler. 

Belirlediği rotada yaptığı seçim gereği, verdiği karardan pişmanlık duymaz. Bilinçle sorumluluk alınan kararların doğal sonucunda pişmanlık yaşanmaz. Kararlı olduğu rotada sabırla ve azimle pes etmediği bir yolculuk içindedir. Sabırla ne beklediğini ve nereye gittiğini bilir. Umutsuzluğa kapılmadan, bozulmadan yolculuğunu sürdürür. 

Bu yolculuğun bir sonu ve varış yeri olduğunu bilir. Bu uğurda stratejik bir tavır içindedir. Hiç bir şeyin müptelası olmaz. Ne öfkenin, ne hüznün, ne de korkunun, ne de kendini aşırı önemsemenin müptelası olmaz. Bilinçli olmak, farkındalığı olmak bunu doğal olarak yaşamanızı sağlar.

Kürekçi her şeye saygıyla yaklaşır. Yolun başına, yolculuğa, yolun sonuna, kendine, tüm ekibine, teknesine, küreklerine  saygı duyar. Yaşamı ve yolculuğu anlamlıdır.

Ne uyuşuktur, ne aceleci ne de taşıyamayacağı bir yükün altındadır. Çünkü kendini bilir. Hesapsız ve plansız hiç bir rotada ve rüyanın peşinde değildir. Gönül yolculuğunda anlamlı bir yolculuğu coşku ile gidebilmek mümkün olacaktır böylelikle. 

Kürekçi içinde yol aldığı nehri veya gölü olduğu gibi görebilir ve olduğu gibi kabul eder. Gönül verip, niyetinin saflığı ile bu yolculuk içindeki durumunu algılar ve varmak istediği yere giden en uygun rotayı; eylemi seçer. Bu eyleme uygun cesareti ve kararlılığı gösterir.

Kürekçiler ekip teknesinde alıngan olmadan, birbirlerine saygı ve anlayış göstererek birbirlerini can kulağı ile dinlerler. Dinlemeden yol almanın, ilerlemenin mümkün olamayacağını bilirler. Gözlemleyen bilinçle, egosu şişmeden yol almayı öğrenmiştir. 

Başkalarının dedikleri üzerine , mış gibi bir yaşam değil, maskesinin hapsinde olmayan bir tutum içindedir. Kürekçi içinde bulunduğu durumu kendisi belirler. Böylelikle kişisel bütünlüğünü sağlamanın dinamik rotasyonunda kendini gerçekleştirir.

Kürekçi yolculuğunda karşısına çıkan güçlükler karşısında bunu bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirmesini bilir. Ve kendisini geliştiren her şeye saygı ve şükran duyar. 

Kürekçi sağlığına özen gösterir. Çünkü kendi özüne yapılan bu yolculukta kendine özen gerekir. 

Kürekçi hayat teknesinde, kendi çizdiği rotasında, bir çocuğun oyun oynarken duyduğu neşe gibi, coşkuyla yolculuğunu sürdürme imkanını zaten doğal olarak bulur. Bu coşkuyu en güzel gösteren fotoğraflardan bir olduğunu düşündüğüm 2016 Kopenhag Dünya Masterlar Kürek Yarışlarının afişini sizlerle paylaşmak istedim.

Bunları böyle kısa paragraflar halinde sıraladığımda fark ettim ki, aslında bu anlamlı ve coşkulu bir yaşamı sürdürmek için gerekenlerin bir listesi oldu. Bu yüzden bu yazıya ' Kürekçi Manifestosu' demeyi istedim. Beğenirseniz paylaşmanızı rica ederim... 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...