SANATTA KÜREKÇİ

Kürek bağlantılı yazılarımı takip eden okuyuculardan pek çok yazı, yorum, kitap önerileri, videolar, haber bültenleri, karikatürler alıyor çok mutlu oluyorum. Okuyan herkes kendi uzmanlık konusunda kürekçi ile empati kurabiliyor, algılarında kürekçi ile ilgili dikkatlerini toplayabilmeye başladım belki de. Bunun seyirci ve sponsorluk sayımıza da ileride katkısı olmasını diliyorum. Geçen ay gelenler arasında 1889 tarihli bir tablo vardı. Albert Gustaf Aristides Edelfert isimli Finlandiyalı bir ressamın  "Sütçü Kız" adlı tablosu. Sütçü Kız'ın bir de hikayesi var. 

Hikaye şöyle; bir zamanlar bir sütçü kız yaşardı, bir güğüm sütü taşıyor ve komşu köylerdeki müşterilerine süt dağıtıyordu. Ve bunu yaparken hayaller kuruyordu. Sütü satıp yumurta almayı, yumurtaları büyütüp, tavuk çiftliği kurmayı, kendine güzel elbiseler almayı ve herkesin ona hayran oluşunu hayal ediyordu. Hülyalara dalmışken, süt güğümüne toslar ve sütler yerlere saçılır. Bu hikaye resimle ne kadar bağlantılı bilemiyorum. Ancak Kürek çekerken ben de düşüncelere dalıyorum. Kürek çekerken dalgınlık ciddi kazalara sebep olur. Bu nedenle, hem düşünür hem de pür dikkat olursunuz, işte bu farkındalığın "abc" sidir. Yoksa süt güğümünüz yerlere saçılır. Hülyalar önemlidir ama gerçekleşmeleri için ayakların yere sağlam basması gerekir. Veya kürekleri sağlam tutarak, pür dikkat olunması, doğru değerlendirmelerde bulunulması gerekir. Bunun içinde kürek çekmez iken bol kitap okumalısınız. Ye-Uyu-Kürek Çek mottosu eksiktir. Ye - Dinlen - Oku - Kürek Çek diye değiştirmeli bence. 

Kürekçilerin önemli sanatçılara, yönetim bilimine, sosyologlara, psikologlara, antroploglara, fotoğrafçılara, yaşam kültürüne ilham olduğunu biliyoruz. Bu yazıda sanatçılardan örnek vermek istedim ben. En tanınan klasik resimlerden size örnekler koydum. 

1889 tarihli aşağıdaki tablo Amerikalı ressam Sargent'a ait Tablonun adı "Boating Party" Tablo A.B.D'de RISD Müzesi kolleksiyonunda yer alıyor. 







Yine altta solda yer alan tablo 1876 tarihli Renoir'ın sohbet eden kürekçiler tablosu. Renoir izlenimci bir ressam olarak kürekçileri konu alan pek çok resim yapmış. İngiliz ve Almanların domine ettiği bu sporun Dünya Kürek Federasyonu'nun FISA olarak ingilizce değilde fransızca isim almasının sebebi ( Federation Internationale des Societes de Aviron) belki de budur, diğer deyişle işinize ne kadar kültür ve sanat katabildiğinizle ilgilidir.




İşte yine bir Renoir tablosu aşağıda "Kürekçilerin Öğle Yemeği" isimli tablo, Chicago Sanat Enstütütsü kolleksiyonunda yer alıyor. Resmin tarihi 1879. Resmin arka planda antrenmana devam eden 4 tek dümencili tekneyi görüyoruz. Ön planda ise mottonun ye kısmındaki dinlenen ve kültür üzerine sohbet eden iki kürekçi. Seinne nehri üzerinde ki bu restorant aynen duruyor. Umarım bir gün seyahat edebilecek maddi, manevi imkan bulabilir ve burayı ziyaret edebilirim.



Yine Seinne nehri üzerinde hala korunan kafelerden birinde "Kürekçilerin kahvaltı partisi" adlı Renoir tablosu . 1881 tarihli tablo belki de Renoir'ın en bilinen ve baskı ile çoğaltılıp en çok satılan tablolarından biri. 




Yine Renoir'ın Londra Ulusal Sanat Galerisinde sergilenen kadın kürekçiyi gösteren "Skiff" adlı tablosu 1873 tarihini taşıyor. İki kadından birinin elinde bir kitap var. Okumak önemli ve kürek çekerken okunanları içselleştirmek. 




Alttaki tabloda Van Gogh'a ait " Nehir Kürekçileri" tablosu. Kendi özel ve eşsiz tarzıyla yaptığı önemli eserlerinden biri. 




Kürekçiler, balerinler kadar resimlere konu olmuşlar. Sayısız örnekler buldum. Ancak hepsini buraya koymak imkansız. En klasik ve en değerlilerinden bir kaçını koyabildim. 

Kürek çok ciddi efor harcatan bir spordur. Beyne çok ciddi oksijen gönderirsiniz. Doğa ile bütünleşerek yaptığınız için psikoloji üzerinde de ciddi olumlu etkileri vardır. Yaratılan bütün bu olumlu potansiyel enerjiyi kültür üzerine kanalize edebilmek önemli. Dünya'ya bakışınız, anlayışınız ve yaşamınız değişir. Bir bütün halinde yaşamın tamamını kavrayabilmek, olayları yorumlayabilmek önemlidir. O zaman vizyoner insan olmak mümkün olabiliyor. Yoksa yaşamın başında elinize dağıtılan kartlara sıkı sıkıya yapıştığınızda, olduğunuz yerde kapanıp kalıyorsunuz. Sadece ye-uyu-kürek çek ile sınırlı kalmak değil, oku kısmını ilave ettiğinizde farklı zihinsel düzlemlere ulaşabileceksiniz. 

Keyifle Yemek yiyiniz- Dinleniniz - Okuyunuz ve Kürek Çekiniz. Bu ilham verici sporun yaşamınıza çok katkısı olacaktır.

Yorumlar

  1. O kadar samimi ve güzel yazmışsınız ki hayranlıkla okudum.
    Kürek olgusuna ilgiyi çekmenin üzerinde bir farkındalık yarattığınızı bilmenizi isterim.
    Okumak konusunda yaptığınız ekleme de son derece yerinde ve önemli.
    Hep yazın siz. Biz de analojilerimizi ekleyelim bu güzel yolculuğunuza.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Yazıyı okumaya başlayınca biranlık konsantrasyon kaybı ile suya nasıl gömüldüğüm aklıma geldi ki en büyük korkumdu.Bununla birlikte korkulanın başına gelmesinin o kadar da korkuç olmadığını anlıyorsun🙈 önemli bir ders olmuştu benim için,aldığım kararları da etkilemişti.
    Bundan sonra sergileri gezerken kürek ile ilgili resimlere dikkat edeceğim
    Belki bir gün yazılarında kürekçilerle ilgili roman vb ları de bizimle paylaşırsın
    Svg

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...