2021 YILINA GİRERKEN

 



2020 yılı hepimiz için alışılmadık bir yıl oldu. Fark ettik ki ne planlarsak planlayalım her zaman ön göremeyeceğimiz şeylerle karşılaşacağız. Bu ön göremediğimiz hadiseler karşısında hızlı ve atik ama aynı zamanda isabetli kararlar alabilmek kolay değil. Yıl boyunca planladığımız seyahatleri yapamadık, sevdiklerimize kavuşamadık, annelerimize veya torunlarımıza içimizden geldiği gibi rahatça sarılamadık. Hiç beklenmedik biçimde maskeli bir yaşamla haşır neşir olduk. 

Her nefes alışımızı düşünmeyiz ama her nefes alışın bir mucize olduğunu farkettik. Tüm zarar ve kayıplara rağmen bu yılı da hayatta atlatabildiğimize göre, bir başarı hikayesi daha hanemize ekledik. Hayata aslında bir pamuk ipliği ile bağlı olduğumuzu yeniden anladık. Bir yıl daha olgunlaşmamıza rağmen, planların tutmayacağını bilmemize rağmen, bu yıl içinde planlar yapmaya devam edeceğiz. Uzun vadeli stratejik hedefler bizim ülkemizde maalesef alışmadığımız, gayret etsek de çok dalgalı seyreden konjonktür nedeni ile bunu içsel bir kültür haline getiremediğimiz bir konudur. Ama yine de hayallerimiz, bu hayallere doğru giden kısa vadeli de olsa planlarımız vardır.

Yeni yıla girerken açtığım bu blog ile ulaşmaya çalıştığım insanları ve en başta kendimi, daha sağlıklı daha bilinçli ve daha fazla içsel zenginliğe davet etmek istemiştim. Bu yolun her insan için doğru bir genel hedef olduğuna inanıyorum. Covid-19 pandemisi de bize açıkça gösterdi ki, daha sağlıklı bir yaşam, sürdürülebilir yaşam için en önemli koşul. Ve daha sağlıklı bir yaşam daha kaliteli ama miktarı makul gıda tüketiminden ve doğanın bir parçası olarak onu kendimizden ayrıştırmadan yaşamak ile olacak. 

Daha fazla güneşe çıkmak, daha fazla hareket etmek, doğada ve açık havada daha fazla vakit geçirmek olmazsa olmaz. Çünkü sadece güneşten aldığımız D vitamini bağışıklığımızı güçlendirirken, meşgul olduğunuz işlerdeki konsantrasyonunuzu yükseltecek. Açık havada aldığınız oksijen, kan dolaşımınızı canlandırıp hücre yenilemenize yardımcı olacak. Aynı zamanda moraliniz düzelecek ve ruhsal olarak kendinizi daha dayanıklı hissedeceksiniz. Kürek çekmek bunun bir yolu, doğada yürüyüş yapmak başka bir yolu. Bu imkanlarınız yok ve evden çıkamıyorsanız açık pencere önünde yapabileceğiniz bazı hareketler bile size fayda sağlayacaktır. 

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı kalmak için gereken fiziksel aktivetinin miktarı ile ilgili bir rehber yayınladı. Dünya üzerindeki nüfusun önemli bir bölümünün yeterli fiziksel aktiviteyi gerçekleştirmediğini belirtiyorlar. Yetişkinlerin %27,5 u ve ergenlik çağındaki gençlerin %81 i sağlık için gereken fiziksel aktiviteyi yapmıyorlar. Bayağı karamsar bir oran. Ek olarak kadınlar erkeklere nazaran daha az aktif diyor bu rapor. 

Yayınlanan rehbere göre, 5-17 yaş arası çocukların her gün en az bir saat fiziksel olarak aktif olması gerekli. Yani top oynamalı, bisiklete binmeli, ip atlamalı, yakalamaca oynamalı. Buna ek olarak haftada en az üç gün kas ve kemiklerin güçlenmesi için gerekli bazı idmanları yapmalılar ve daha yoğun bir aerobik antrenman olanağı bulmalılar. 

18-64 yaş arası yetişkinler ise haftada 3-5 saat arası yoğun aerobik aktivitede bulunmalılar ve yine haftada en az iki ve mümkünse daha fazla kas güçlendirici egzersizler yapmalılar. Dans edebilirsiniz, yürüyüş yapabilirsiniz, yüzebilirsiniz, bahçe işleri ile uğraşabilirsiniz. Neye imkanınız varsa ne sizi mutlu edecekse onu alıp hayatınızın yemek yemek  gibi bir parçası haline getirmelisiniz.

65 yaş ve üzerindeki insanlar içinde haftada yine 3-5 saat arası fiziksel bir aerobik egzersiz yapması, buna ek olarak haftada iki gün kasları güçlendirici egzersizler ve en az üç gün dengeyi içeren fonksiyonel egzersizler yapması tavsiye ediliyor. Öyle yaşlanıp köşeye çekilmek yok. Ama kendini bilmezce ağaca veya çatıya da çıkmak önerilmiyor tabii.

Raporda hamileler, fiziksel engeli veya kronik rahatsızlıkları olanlar için de öneriler var. Sağlıklı toplum, daha üretken, daha yaratıcı, morali düzgün, algısı ve hoş görüsü daha fazla toplum demektir. O nedenle daha fazla fiziksel aktivite şart. Fırsat yaratın eğer hala kürek çekmediyseniz kürek çekmeye başlayın . Doğa ile bir olmayı, aerobik gelişimi, kas güçlenmesini, hem de bol oksijen ve güneş vaat ediyor. 

Okullar online olsa bile, bence yakınlarında ki spor kulüpleri ile görüşüp öğrencilerin beden eğitimlerini buralarda yapabilmeleri için imkanları araştırmalı. Çarpım tablosunu er geç öğrenirler ama sağlıklı alışkanlık kazandırmak çok daha zordur. Gençlik bu şekilde ekran karşısında eve hapis olmamalı. Morali ve sağlığı yüksek gençlik önemli. 

2021 yılı planlarınızın yanına muhakkak bir de böyle bir hedef , fiziksel olarak aktif olmayı koymanızı tavsiye ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü ile ilgili makaleyi merak edenler için linki aşağıda paylaşıyorum. Yeni yılda, hayat teknenizin durumu ne olursa olsun, karşınıza hangi fırtınalar çıkarsa çıksın, hayal rotanızda kürek çekerken yaşam coşkunuzun ve neşenizin çoğalarak devam etmesini diliyorum. Sağlıkla kalın !




https://www.weforum.org/agenda/2020/12/physical-activity-who-excersise-helath?utm-source=linkedin&utm_medium=social_schedular&utm_term=Global+Health&utm_content=27/12/202+21:00

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...