YOLCULUK NEREYE?


Borusan Klasik Radyo'da bu hafta başlayan 'Gezgin Gürcan'ın Sesli Hikayeleri' adlı programın ilkini dün gece dinledim. (1) Sade ve samimi bir dille hazırlanan programı, gezginin kendi ruhuna başka diyarlarda yapılan yolculuğunu, müzik eşliğinde, farklı bakış açılarına zihnimizi açarak, keyifle dinlemek mümkün. 

En rahat düşünebilme imkanlarını yolda seyahat ederken bulursunuz. Bir trende veya otobüste manzara yanınızdan geçerken kendinizle baş başa kalma fırsatı yakaladığınız bu anda, gündelik kaostan sıyrılarak, daha özgür bir düzlemde düşünme imkanı yaratabilirsiniz. Seyahat sırasında, başka hayatları, coğrafyaları ve geçmişleri gözleyerek tanırken; insan tanıma beceriniz, empati kabiliyetiniz gelişecektir. Yurt dışında genç nesil üniversiteye başlamadan veya hayata atılmadan önce muhakkak bir sırt çantalı geziye çıkar. Az maddi imkanla yapılan bu seyyahlık sırasında problem çözme becerileri, hayatı olduğu gibi kabul edebilme olgunlukları ve en önemlisi de başka hayatlarla empati kurabilme kabiliyetleri gelişir. Kişisel gelişim için önemli bir adımdır bu. Çünkü mesleğini veya hayat arkadaşını seçerken, doğru tercih yapabilmek için, insanın kendi ile olan diyaloğunun çok sağlam olması gerekir.  

Seyahat etmenin bu faydaları çok eski çağlardan beri biliniyor, bu nedenle tüm dinler ve düşünce akımları tarafından Hac yolculukları tavsiye edilmiştir. Eğer yolculuk nasıl oluyor da empati becerisini geliştiriyor diye sorarsanız, Gürcan Elbek'in radyo programında da bahsettiği üzere, Güney Amerika'ya vardığında ilk hissettiği duygudan yola çıkarsak; 'Dünya küçük değil' diye tarif ediyor. Aynı duyguyu ben de Meksika'ya vardığımda hissetmiştim. Uçakla 13 saatte varabiliyorsunuz belki, ama orada yaşayan insanlardan, yaşam zorluklarından, hayata bakış açılarından habersiziz. Tam da bu yüzden birbirimizden çok uzaktayız işte. Tam da bu yüzden Dünya çok büyük. 

Belki kapı komşunuzdan, aynı ülkenin başka bölgesinde yaşayan birinden, hatta belki kendi ailenizden birinin yaşamından da habersiz olma ihtimaliniz yüksektir. Sosyal Medyada yer alan '... mış gibi hayatlardan bahsetmiyorum' , daha derinde insanların kalp ve beyinlerinde olanları kastediyorum. İşte bu nedenle Dünya büyüktür. Her davranış, eylem ve tavrın altında bir neden vardır. Ortaya çıkan durumda vereceğiniz tepki, empati kabiliyetiniz varsa anlamlı olacaktır. Hala birilerini '..öteki...' diye sınıflandırmak da sanırım bu beceriksizlikten veya ezberlettirilmiş bazı öğretilerden olsa gerektir. 

Kürek sporu size kendi özünüze yaptığınız yolculuk hakkında çok katkı sağlayacaktır, yine zihinsel düzlemin gelişimi ve empatiye giden yolda iyi dinleyici olmakla ilgili çok şey öğretecektir. Ancak empati kurmak ile ilgili beceri için farklı rotalara seyahat etmek insana  kesinlikle daha çok şey katar.  Kürek sporu empati kuramasan da, birlikte yolculuk yapabilmek için egonu kontrol altına almanı sağlayan bir beceri vaat eder. Her şeye rağmen beraber sürdürülebilir bir yolculuk için egonu kontrol etmeyi öğretir. Ama empati kurabilme becerisi de hayatta çok gerekli bir olgunluktur.

Seyahat etmek için illa uçağa binip uzak bir yere gitmeniz gerekmez. Aynı mahallenin sokaklarında farklı yaşamları yargılamadan fark etmeyi düşünün . Bunu yapabilirsiniz. 

Hem kürek çekmek, hem de seyahat etmek size çok önemli bir bakış açısı daha vaat eder. Tüm dayatılmış ve ezberlettirilmiş öğretilerden sıyrılıp, farklı bakmayı öğrenmenizi sağlar ve yazının başında yer alan afişin de dediği gibi, '.. okyanusa aklımı kaybedip, ruhumu bulmaya gidiyorum...' Tüm kalıplarınızdan özgürleşip, kendinizi bulmaya bilinmeze doğru gidebilmek, sizi çok farklı bir zihinsel düzleme taşıyacaktır. Umuyorum ki, herkesin nefes alabileceği düzleme yapacağınız bir yolculuk olacaktır bu.

Yaşamı hepimiz için iyileştirmek için, kendimizi kendimiz için iyileştirmek adına gezgin kafası ile yolculuk yapın ve şiddetle tavsiye ediyorum kürek sporunu muhakkak deneyin. Rotanız ruhunuz olsun.

Yorumlar

  1. Öncelikle teşekkür ederim.
    İnsanın kendi adının geçtiği bir felsefi konuya yorum yapmasının zorluğunu yaşıyorum şuan.
    Ama bir yandan da bu görüşlerin akla uygunluğu ve benzetimlerin güzelliği içinde kesinlikle "Seyahat Edin!" diyorum.

    Yazılarınızı okuya okuya kürekçi olasım geliyor.
    Hiç olmazsa gezgin olarak yarısını sağladığım için mutluyum.

    Bol gezmeli, kürekle iç içe hayal rotanızda bir hayat diliyorum.

    Tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...