EŞİĞİ ATLAMAK MI? SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Mİ?

İş yaşamımda farklı girişimci ve yöneticiler ile çalışma fırsatı buldum. Girişimci  veya satış hedefi olan insanların risk alma seviyeleri daha yüksek iken, geri planda çalışan destek departmanlarda daha az risk alan daha tutucu insanlar bulunabiliyor. Risk alabilme seviyeleri ne olursa olsun, yeni bir şeye başlamak için bir cesaret göstermeniz gerekir. Yeni yatırım, yeni iş, yeni okul, yeni bir ev almak, başka muhite taşınmak, yeni ortaklık, evlenmek, çocuk sahibi olmak size özel olarak subjektif herhangi bir başlangıç herkes için farklı seviyede bir heyecan olsa da, bir başlama cesareti gerektirir. Tek somut gerçek 'başlamaz iseniz, rotanızdaki hayalin gerçekleşme ihtimali yoktur. '

Farklı hormon ve bilgi seviyelerindeki insanların gösterdiği başlama cesareti de farklıdır. Cahil cesareti ile hemen başlayabilenler, çok bildiği için hiç başlayamayanlar olabilir. Her iki tür yönetici ile de çalıştım, her iki türde başarısızlık seviyesi yüksek yöneticilerdi. Bilgi, basiret ve makul cesaret , pes etmeme duygusu ile azim sahibi olduğunuz zaman başladığınız işte başarısızlık diye bir tanımdan söz etmek haksızlık olur. Siz hangi tip yöneticisiniz, veya yöneticinizi doğru seçtiniz mi?

İş yaşamında ki rekabeti, kürek yarışındaki rekabete benzetmekteyim. Belli bir satış pastasından daha çok pay almak isteyen rakipler parkurda var güçleri ile ilerlemek istemektedirler. Önce varan en büyük payı alacaktır. Yarışın başlangıç noktasına giderken, aklınızda binlerce endişe vardır; acaba yeterli bir hazırlık yaptınız mı? Gereken bilgi ve donanımınız yeterli mi? Kalbiniz ve kaslarınız hazır mı?  Teknenizin imkanları, firmanızın teknik donanımı yeterli mi? Finansal gücünüzü verimli idare edebilecek misiniz? Ekonomi ne olacak? yarış süresince hava ve su şartları sakin seyredecek mi? Ekibinizdeki insan kaynağının durumu nasıl? Başlangıç noktasına vardığında yarışçının kalp hızı dakikada 70 ten 150 ye fırlar. İşte bu endişelerinizin bünyenizde yarattığı stresin sonucudur. Genellikle hakemin ' çık ' komutunu beklerken aklınıza şu önerme gelebilir ' Benim ne işim var burada ? Ne güzel sakin manzara seyrederek kürek çekiyordum' Bir yol almak istiyorsanız bu ilk eşik noktasını atlamanız gerekiyor. Bir yol alabildiyseniz bu hayatta, işte o noktada başlama cesareti gösterebildiğiniz içindir. 

Başlama eşiğini atlattığınız anda, belirlediğiniz stratejiye uygun olarak çıkışınızı yapmışsınızdır. Artık kalp atışınız 150 den 175 e fırlamıştır. Yarış sona erene kadar da kalp atış hızınız artık düşmeyecektir. Ama kafanızdaki düşünce ve duygular, yol şartları, rakiplerinizin durumu, ekibinizin durumu değişecek ve yol boyu sizin bir kaç eşik daha atlatmanızı gerektirecektir. Bu sizin sürdürülebilir gücünüz ile ilgilidir.

İşinizi kurma cesareti gösterdiniz, yarışa başladınız. İlk metreleri tempolu alarak aldıktan sonra kaslarınız yorulmaya başlayacaktır. Akciğerleriniz yanmaya başlayacaktır. Ama daha yolun yarısına ancak ulaşmışsınızdır. İş yeriniz belli taahhütler altına girmiştir. Şirketinizin çevresindeki kurum ve kişilere yükümlülükleriniz olmuştur. Artık vaz geçemeyecek kadar ilerlemiş, ama mevcut ekonomik şartlar değişmiş veya hala belirsizlikler vardır. Başlangıçta ki endişeleriniz artmıştır. Çünkü belli bir yorgunlukta başlamıştır. Bu eşiği atlatırken pozitif inanç, soğuk kanlılığınız ve iradeniz sizi ileri taşımaya devam edecektir. Yolunuzu, stratejinizi değiştirmeniz gerekecektir. Hatta rakip teknesini üzerinize sürebilir. Bunların ek maliyetlerine katlanacaksınız. Bu ikinci eşiği atlatabilmek için sürdürülebilir gücünüz olmalıdır. Kürekçiler bu sürdürülebilir gücü sağlamak için kuvvette devamlılık egzersizleri yaparlar.

Kuvvette devamlılık egzersizleri sporcular için bellidir. Kurumlar sürdürülebilir gücünü nasıl bilebilirler. Bilgi sayesinde kendini bilme farkındalığı bu gücü getirecektir. Çılgınlıkla başladığınız işinizi sürdürebilme gücü ve cesareti, başlama eşiğinde atlattığınız bölümden daha önemlidir.  Bilgiyi işleyip analiz eden departmanlarınız Bilgi İşlem, Mali İşler, Hukuk, Pazar Araştırması gibi departmanlarınız son derece hayatidir. Fizibilitesi, stratejisi olmayan girişiminiz yarı yolda kalma adayıdır. Bu analizler sayesinde hangi finansal güç ve pazar gücü ile ne elde edebileceğiniz konusunda bilgi sahibi olabilir, ve yarı yolda yarıştan elenmeden finale ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde yarış sonunu göremeden iflas etmiş olabilirsiniz. Ya da finale ulaşırsınız ama elleriniz boş kalır.

Bir kürek yarışında, eski sporculardan biri iyi bir takım finale yakın belli olur demişti. Son 250 metrede atağa kalkabilecek gücünüz olmalıdır. Başlama ve yarı yoldaki eşikleri atlattıktan sonra en dengeli, en güçlü, en tempolu küreklerinizi bu son mesafelerde yapabilmeniz gerekir. Bunun için son derece fit durumda ve inanmış, birbirine güvenen bir ekibe ihtiyacınız vardır. Liderin bu yorgun ekibi motive edebilmesi çok önemlidir. Sizi motive etmek üzere destekleyen taraftarlarınızda sahildedir. Taraftarlarınız;  aileniz, antrenörünüz, bankacınız, sigortacınız, danışmanlarınız, devlet vs. dir. Bu son kuvvet, geçmiş çalışmalarınızın katkısı olmakla birlikte, en çok yürek ve irade kaynaklıdır.

Finalin neticesi ne olursa olsun, kendinizi ve size inanıp devam eden ekibinizin mücadelesini takdir etmeyi unutmayın. Bir sonraki mücadelenizi yine birlikte vereceksiniz. Aldığınız yol her zaman değerlidir.

Eşikleri atlatırken pozitif inanç gerekir ama rekabeti ve yaşam yolculuğunu anlamlı olarak sürdürebilmek için bilim ve iradeye ihtiyacınız olacaktır. Bir işe girişmeden önce kendinizi ve şartları tanımak önemlidir. Ama sadece istatistiklere takılıp kaldığınızda da yüksek endişe sizi ilerlemekten alıkoyabilir. Belirsizlikler karşısında basiretli ve zorluklar karşısında da azimli olmanız gerekir.

Kafanızdaki endişelerle başa çıkma konusunda Echart Tolle' ün 'Şimdinin Gücü' kitabı size mental olarak geçmiş ve gelecekle ilgili endişeleriniz konusunda yardımcı olabilir. Ya da bir kürek yarışı seyretmek sizi motive edebilir. Sportif yarışlar sadece en güçlü adamları bulmak icin yapılmaz, aynı zamanda insan iradesinin, rekabetin, hayatta kalma mücadelesinin ve herseye rağmen devam edebilme becerisinin de sembolleridir.

Girişimcinin en çok dikkat etmesi gereken husus projesinin sürdürülebilir olduğu konusunda diğer bir deyişle, rotasına koyduğu hayale ulaşmak için dersini iyi çalışmış olmasıdır. Dersini çalışmadan işe koyulanlar ya çılgın hayalperestlerdir ya
da feci cahiller. Sonra da bu işe tüm belirsizliklere rağmen başlama cesareti gösterebilecek pozitif inancı , basiret ile yola devam edebilme iradesine sahip olması gerekir. Bugün geldiğimiz yere elbet ki geçmişte bir noktada başlama cesareti gösterebildiğimiz için varmışızdır.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MASTER KÜREKÇİLERİN USTASI : FATİH ÖRER

ŞAMPİYON YETİŞTİREN AİLE OLMAK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NESİLLERCE KÜREK - NİHAT USTA'DAN GENÇLERE ...